Erika De Vos, VP HR Group Functions Ontex Erika De Vos, VP HR Group Functions Ontex
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Je krijgt wat je geeft

2 april 2019
Mijn drang naar persoonlijke ontwikkeling is sterk aanwezig

Ik sta vrij positief in het leven. Dat heeft voornamelijk te maken met mijn dankbaarheid voor wat ik rondom mij heb en wat ik heb bereikt. In mijn leven heb ik al veel kansen gekregen, maar ze ook genomen. Alles ligt in je eigen handen, dat is de rode draad in mijn leven. Het is een kwestie van keuzes maken en ervoor gaan. Soms maak je niet de beste keuze, maar je moet het zien als een leerproces en je daardoor niet laten ontmoedigen.

Die levensvisie verandert wel eens omdat je nu eenmaal met ups en downs te maken hebt. Ik wil een betekenisvol leven en een gevoel van tevredenheid. Dat gevoel ligt vaak niet in die externe gebeurtenissen, maar juist in de wijze hoe je er zelf naar kijkt. En geluk zit soms in kleine zaken, zoals de zoveelste lachbui of ‘quality time’ met mijn zonen.

Werken draagt ook bij tot dat geluk. De drang naar persoonlijke ontwikkeling is sterk aanwezig. Ik wil het vandaag beter doen dan gisteren. Het enige risico is dat ik de lat te hoog leg voor mezelf en ik niet op alle vlakken aan de verwachtingen kan voldoen.
Je krijgt wat je geeft. Als je mensen respecteert en vertrouwen geeft, dan krijg je dat ook terug. Dat geldt ook voor leiderschap. Ik geloof sterk in leiders die ruimte geven en verbinden. Een leider stelt het team centraal en luistert naar wat het nodig heeft om sucessvol te zijn. Hij of zij stimuleert samenwerking en interactie.

Mensen staan centraal in mijn bestaan, of het nu familie, vrienden of collega’s zijn. Ze geven me energie en houden me een spiegel voor. Mijn twee zonen van bijna 11 en 14 jaar zijn mijn grootste passie. Ze zijn puur en eerlijk. Soms is het wel jongleren om hen voldoende aandacht te geven en tegelijk te timmeren aan mijn carrière.

Ontspannen doe ik door af te spreken met vrienden. Het is de perfecte manier om de knop om te draaien en te ontsnappen aan het dagelijkse ritme. Ook sporten vind ik belangrijk. Ik speel badminton en doe fitness, met of zonder coach. Het heeft een positieve invloed op wat ik doe en verhoogt mijn energieniveau.

Ik heb veel bewondering voor mensen die doorzetten en hun dromen waarmaken, die alles durven opgeven en iets compleet anders doen. Dat kan voor een nobel doel zijn, zoals Jeanne Devos die zich inzet voor de straatkinderen in de sloppenwijken in Mumbai. Maar evengoed iemand als Rafael Nadal die keihard traint, streeft naar perfectie en zo ook zijn doel bereikt.

Een belangrijk kantelmoment in mijn carrière was toen een van mijn eerste managers me aanmoedigde om uit mijn comfortzone treden, wat mij deed groeien en vooruitgaan. Dat heb ik verder nagestreefd en ook bij mijn eigen teams proberen toe te passen. Op privévlak heb ik een aantal tegenslagen gekend, wat me leerde om niet alles als evident te beschouwen en dankbaar te zijn voor wat ik heb.