1 op 2 werknemers wil weer naar de werkplek zodra dat kan

17 mei 2021

47 % van de Belgen wil weer halftijds naar kantoor zodra dat opnieuw mag. Voor bijna 4 op de 10 respondenten is ook de vaccinatie doorslaggevend om terug halftijds naar kantoor te gaan.

Dat zijn twee opvallende conclusies uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta en jobsite Stepstone bij 3000 werkende Belgen. Heel wat Belgen zijn het thuiskantoor dus beu en 47 % geeft aan om weer minstens halftijds naar de werkvloer te gaan zodra het weer mag. Voor 39 % van de bevraagden is de vaccinatie dan weer doorslaggevend om weer halftijds naar kantoor te gaan.

Hannelore Van Meldert, Manager Consult en experte thuiswerk bij Acerta, vindt het opvallend dat bijna de helft van de Belgen zonder extra maatregelen bovenop de huidige opnieuw halftijds op kantoor wil zitten. “Dat toont aan dat ze voor bepaalde activiteiten ondertussen snakken naar een gemeenschappelijke kantooromgeving. Let wel: onze cijfers gaan over een halftijdse en geen volledige terugkeer naar kantoor. Het is ondertussen duidelijk dat we niet meer met z’n allen voltijds terug naar de werkvloer zullen gaan. Na corona wordt het hybride werken de nieuwe standaard. Waarvoor werknemers dan precies op kantoor zullen zijn, zal van bedrijf tot bedrijf en van functie tot functie verschillen.”

Huis- en kantoormussen

De grote bereidheid om terug naar kantoor te gaan neemt niet weg dat het risico bestaat op een kloof tussen wie wel weer naar kantoor willen en de fervente thuiswerkers, die hun home office prima vinden.

Hannelore Van Meldert: “Bedrijven moeten nu hun huiswerk maken: hoe zorgen ze ervoor dat teams niet in twee gesplitst worden tussen ‘huismussen’ en ‘kantoormussen’. Teams bouwen best zelf aan een thuiswerkformule die voor hen werkt. De terugkeer naar kantoor moet een toegevoegde waarde bieden voor de job. Administratief en kenniswerk kan perfect nog steeds thuis gebeuren, terwijl werknemers voor bijvoorbeeld co-creatie, brainstorms en moeilijke gesprekken elkaar kunnen vinden op de werkvloer.”