Privacyverklaring

Een jonge bediende op de vier overweegt zelfstandig werk

19 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Meer dan een op de vier jonge bedienden (<34 jaar) zou overwegen om als zelfstandige of freelancer aan de slag te gaan. Meestal willen ze vooral eigen baas zijn, maar velen willen ook meer flexibiliteit. Dat laatste wordt zeer belangrijk om talent aan te trekken en te houden.

Een en ander blijkt uit onderzoek in opdracht van rekruteringsbureau Robert Half. Vooral op vlak van flexibele verloning kunnen bedrijven zich differentiëren. Een kwart van de bedienden (25%) noemt de kans 'groot' dat ze van job zouden veranderen mochten ze elders een gelijkwaardige job aangeboden krijgen, maar dan met flexibele verloning.

Cafetariaplan

Een salarispakket op maat, of het zogenoemde cafetariaplan, wint aan populariteit. Vooral bedienden jonger dan 34 vinden het interessant om een deel van hun brutoloon in te leveren voor andere manieren van verloning. Een derde van de groep overweegt een nieuwe job in ruil voor flexibele verloning. Bij bedienden tussen 35 en 54 jaar zakt dit naar een kwart en bij 55-plussers tot nog een op de tien.

Naast flexibele verloning, snakken Belgische bedienden ook naar meer algemene flexibiliteit. Bij het overwegen van een nieuwe job komt een goed loon en extralegale voordelen pas op de derde plaats (61%), na een goede balans werk-privé (71%) en goede woon-werk verbinding (67%).

“Werknemers vragen steeds vaker om glijdende werkuren en de mogelijkheid om op afstand te werken", weet Joël Poilvache, director bij Robert Half. “Bedrijven die flexibel werken mogelijk maken, trekken ook meer diverse vaardigheden aan én verkleinen hun ecologische voetafdruk."

Eigen baas

Een op de zes bedienden wil echter nog een stap verder gaan en overweegt om  als zelfstandige of freelancer te starten. De voornaamste motieven zijn:

  • eigen baas kunnen zijn (54%);
  • meer flexibiliteit in waar, wanneer en hoe ze werken (42%);
  • meer verdienen (39%).

Hierbij is het verschil in leeftijd groot: waar een op de vier jonger dan 34 jaar overweegt om een vast contract in te ruilen voor een carrière als zelfstandige of freelancer, daalt dit bij bedienden tussen 35 en 54 tot 13% en onder 55-plussers zelfs tot 5%.

Dé reden voor jonge bedienden om als zelfstandige aan de slag te gaan is om de eigen baas te kunnen zijn (63%). 55-plussers doen dit om meer te kunnen verdienen (39,9%)

Opvallend, mannen zijn eerder geneigd dan vrouwen (23,5% versus 11,7%) om een vast contract in te ruilen voor een job als zelfstandige. Ook hoogopgeleiden (21,5%) overwegen dit meer dan bedienden met hoogstens een diploma hoger middelbaar onderwijs (12,5%).

20% freelancers tegen 2027?

Volgens Robert Half is het geen verrassing dat steeds meer bedienden een carrière als zelfstandige overwegen. De job van morgen, die ontstaat uit de nieuwe business modellen, marktconsolidaties en bovenal de digitale transformatie, is niet meer traditioneel. Organisaties gaan daarom op zoek naar nieuwe arbeidsvormen om op korte termijn bepaalde projecten in te vullen. Naar verwachting zal tegen 2027 ongeveer 20% van de arbeidsmarkt uit freelancers bestaan.

“Bedrijven gaan steeds vaker korte termijncontracten aan met freelancers of contractors om vooral digitale projecten van beperkte duur op te vangen. Dit komt enerzijds door de krapte op de arbeidsmarkt en talentschaarste, en anderzijds door een groeiende vraag van voornamelijk jongere bedienden naar meer flexibiliteit en vrijheid in het kiezen van type projecten”, zegt Joël Poilvache.

Verschillende arbeidsvormen combineren

Organisaties zullen op zoek moeten gaan naar nieuwe mechanismen om de relatie met hun part-time, freelance- en interimkrachten te versterken.  “In de toekomst zal ‘werk’ dus niet enkel bestaan uit de som van de verschillende jobs in de organisatie, maar gemeten en opgezet moeten worden als afzonderlijke delen waarbij veel verschillende arbeidsvormen betrokken zijn”, concludeert de director van Robert Half.