Privacyverklaring

Kwart werkende Belgen heeft minstens een videogesprek per dag

1 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Tele- en thuiswerken blijkt per saldo voor de meesten voordelig. Zo werken zes op de tien thuiswerkers minstens even efficiënt. Twee op de tien daarvan zijn zelfs productiever dan vanop het werk. Videogesprekken worden heel veel gevoerd, zowel voor het werk als privé.

Orange Belgium deed een onderzoek en analyseerde de netwerkcijfers. Daaruit leidt de netwerkoperator af dat bijna de helft van zij die nog kunnen werken, dat doet van thuis uit.

Stress

42% van de mensen die telewerken blijkt thuis minder werkgerelateerde stress te ervaren dan op de werkvloer.

Meer dan zes Belgen op de tien werken minstens even efficiënt van thuis uit. 23% is naar eigen zeggen productiever. Anderzijds klagen bijna vier telewerkers op de tien (38%) dat ze thuis minder werk verzet krijgen. Dat percentage stijgt naar 43% bij zij die hun werk moeten combineren met de zorg voor hun kinderen, en zakt naar 34% bij de medewerkers zonder kinderen.

Meer dan de helft van de respondenten (54%) heeft meer contact met vrienden en familie tijdens de COVID-19-crisis. Contact houden doen we voornamelijk door te chatten met onze telefoon. Meer dan de helft (54%) chat dagelijks en 43% belt zijn vrienden of familie minstens een keer per dag.

De helft toont ook meer belangstelling voor het nieuws (51%) en (her)ontdekt (nieuwe) manieren om zich bezig te houden: 37% zegt meer te kokkerellen en 30% leest meer.

Explosie groei videogesprekken

Om overleg te plegen met collega's of te e-peritieven met familie of vrienden... videogesprekken zijn razend populair. Volgens het onderzoek van Orange Belgium heeft een Belg op de vier minstens een keer per dag een videocall voor het werk. 68% voert minstens wekelijks een videogesprek.

We gebruiken videocalls ook om in contact te blijven met vrienden en familie. Bijna een op de vijf heeft dagelijks videocalls met vrienden of familie.