Privacyverklaring

3 op 4 werknemers willen werkgever die méér doet voor welzijn en gezondheid

7 mei 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Uit een bevraging bij duizend medewerkers blijkt dat drie kwart het gevoel heeft in een veilige en gezonde werkomgeving te werken. Minder dan één op de vier (24,6%) vindt dat hun werkgever genoeg doet om de fysieke gezondheid op peil te houden. Voor de mentale gezondheid vindt slechts 21,8% dat er voldoende gebeurt.

De enquête werd uitgevoerd door iVox in opdracht van HR- en Well-being specialist Attentia.

Fitte onderneming

Om de risico’s in een onderneming te beheersen zijn er een aantal wettelijke verplichtingen op het vlak van preventie en bescherming. Of je nu in een productie-omgeving werkt of in de dienstensector, elk bedrijf is verplicht een risicoanalyse op te stellen. Vroeger lag de nadruk nog op fysieke gezondheidsrisico’s. Vandaag is er steeds meer aandacht voor het mentale aspect van de medewerker en de impact ervan op de cijfers van de onderneming.

Vitaliteit en geluk

Fysieke gezondheid interpreteren veel bedrijven als goede ergonomie (stoelen, beeldschermen op de juiste hoogte, of minder belasting van het lichaam bij zwaar werk). Maar Lieve Mets, directeur Risicobeheersing bij Attentia, ziet ook steeds meer bedrijven extra investeren in vitaliteit, met aandacht voor:

  • meer bewegen;
  • een gebalanceerde BMI, of
  • periodiek een medische check-up.

Welzijn

Lieve Mets stelt dat je voor een gezonde onderneming de medewerker en zijn welzijn écht centraal moet plaatsen en verder moet kijken dan de wettelijke verplichtingen. Op het vlak van mentale gezondheid gaat het vaak allereerst over preventie van stress.

Maar een onderneming kan ook meer doen:

  • Telewerken en flexibel werken kunnen een gezonde work-life balans helpen realiseren.
  • Individuele coaching voor medewerkers die het even moeilijk hebben.
  • Een assistentieprogramma met 24/7 psychologische bijstand bij problemen op het werk of thuis (sterfgeval, scheiding, moeilijke opvoeding...).
  • Sensibilisering en opleiding blijven eveneens belangrijk om medewerkers zo veilig en gezond mogelijk te laten werken en op de hoogte te zijn van onzichtbare risico’s die op termijn schade kunnen veroorzaken (bv. een slechte zithouding).

Touring Verzekeringen

Attentia geeft het voorbeeld van Touring Verzekeringen. Daar heeft de preventiedienst na een bevraging naar stress en engagement een gericht actieplan uitgerold. Het resultaat is een focus op energiebronnen. Zo heeft de dienst preventie vorig jaar geen klachten geregistreerd en hebben de interne aanspreekpunten er ook geen ontvangen. “We zien duidelijk een verhoging van het engagement van onze medewerkers en een daling van het stressniveau op het werk”, zegt Didier Hocquet, HR directeur bij Touring Verzekeringen.