4 op 10 niet tevreden met loon

1 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut
4 op 10 niet tevreden met loon

Minder dan zes op de tien Belgische werknemers zijn tevreden met hun loon. Wie voor de overheid werkt, is doorgaans het meest tevreden. In telecom en horeca is men dat het minst, zo blijkt uit een nieuwe studie van jobwebsite StepStone.

StepStone baseert zich op de recent gelanceerde Salarisvergelijker Wie actief is in de publieke sector, zoals het onderwijs, de overheid en de wetenschap, is over het algemeen meer tevreden met zijn huidige loon dan de gemiddelde Belgische werknemer.

Vaste loonschalen?

Een mogelijke verklaring hiervoor zijn de vaste loonschalen. Daarnaast veronderstelt StepStone dat ontevredenheid in de privé te maken heeft met

  • onderhandelingen,
  • proactieve vragen voor loonsverhogingen en
  • een gebrek aan transparantie over het loon van collega’s.

Horeca- en telecom

Hoe meer loonsverhogingen, hoe meer tevreden de werknemer

Hoe vaker werknemers loonsverhogingen krijgen, hoe tevredener ze zijn. Maar de richting van dit verband is onduidelijk. De elementen die tot een loonsverhoging leiden, zoals goede prestaties en de erkenning van deze prestaties door het management, hebben immers ook een impact op de werknemerstevredenheid.

Werknemers die tijdens hun loopbaan meer dan vier loonsverhogingen kregen, zijn tot 42% tevredener. Wie meer dan negen loonsverhogingen ontving, is zelfs 54% tevredener met zijn loon dan wie er nooit een heeft gekregen (50%).