Privacyverklaring

4 op 10 werknemers noemen collega’s echte vrienden

22 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Twee op drie werknemers voelen zich verbonden met zijn collega’s. Die helpen hen bij werkgerelateerde problemen en ondersteunen hen emotioneel. Vier op tien hebben het zelfs over ‘echte vrienden. Jongeren doen dat nog meer en zij smeden gemakkelijker vriendschapsbanden op de werkvloer dan hun oudere collega’s.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Met een gemiddelde score van 7,2/10 zijn werknemers best tevreden over hun collega’s. Meer dan 4 op 10 rekent zijn collega’s zelfs tot echte vrienden. Vooral jongeren onder de 34 jaar ontwikkelen hechte banden op de werkvloer (49% vs. 39%).

Die sterke band met collega’s is voor velen belangrijk, maar niet iedereen voelt die. Zo zegt iets meer dan een derde (37%) dat collega’s voor hen enkel mensen zijn waarmee ze werken. Eens ze de werkdag afsluiten, hebben ze er liever weinig mee te maken.

Collegialiteit

Werknemers die aangeven zich verbonden te voelen met hun collega’s, ervaren het werk anders dan collega’s met een zwakke band. De verbonden collega’s

  • zijn gemotiveerder (85% vs. 28%),
  • zijn betrokkener (83% vs. 26%) en
  • hebben meer werkplezier (67% vs. 47%).

Bovendien zeggen werknemers die hun collega’s 6 op 10 of minder scoren, opvallend vaker dat ze zichzelf niet kunnen zijn in hun team (23%). Slechts 10% van de werknemers die hun collega’s een hogere score van 7 of meer op 10 geven, hebben daar last van.

“De wetenschappelijke literatuur geeft aan dat verbondenheid met collega’s cruciaal is om goed gemotiveerd te zijn op het werk en je goed te voelen. Maar dit hoeft niet per definitie te betekenen dat je hechte vriendschappen uitbouwt op de werkvloer. Wel is collegialiteit van groot belang. Daarbij draait het om het geven en krijgen van waardering van collega’s en het ondersteunen, vertrouwen en respecteren van elkaar”, aldus prof. Anja Van den Broeck.

Een goede verwelkoming van alle werknemers

Het onderzoek toont daarnaast ook aan dat bedrijven nog te weinig inzetten op hun tijdelijke werknemers. Slechts een op drie werknemers (34%) zegt dat tijdelijke medewerkers eenzelfde welkom krijgen binnen de organisatie als vaste. 11% geeft zelfs aan dat er weinig of geen tijd vrijgemaakt wordt voor hun onthaal.

Een gebrekkige verwelkoming maakt het dan ook moeilijk om banden op te bouwen met collega’s. Zo geven respondenten met een tijdelijk contract aan dat ze zich minder vaak verbonden voelen met collega’s ,dan werknemers met een vast contract (tijdelijk contract: 54%; vast contract: 65%).

Tussen werknemers met een voltijds en deeltijds contract blijkt dan weer geen verschil.

“Het is van cruciaal belang om ook te investeren in de verbinding van tijdelijke medewerkers zoals uitzendkrachten, freelancers en projectmedewerkers door ze van bij de onboarding gelijkwaardig te behandelen als vaste medewerkers. Tenslotte zijn mensen die tijdelijk aan boord zijn ook potentiële toekomstige ambassadeurs van je organisatie”, zo verklaart Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team.