Privacyverklaring

400.000 werknemers aangemeld voor tijdelijke werkloosheid

19 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Werknemers die in het systeem van tijdelijke werkloosheid terechtkomen, zullen onmiddellijk een forfait van 1.450 euro per maand krijgen. Dat heeft federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) beslist.

Nathalie Muylle: “We zitten aan 400.000 personen voor tijdelijke werkloosheid en we mogen door de recente maatregelen een immense stijging van het aantal aanvragen verwachten. Door iedereen die in het systeem terechtkomt onmiddellijk een forfait van 1.450 euro per maand te geven, willen we de koopkracht van de mensen zo veel mogelijk vrijwaren.”

De RVA krijgt zeer veel aanvragen binnen voor tijdelijke werkloosheid. Veel mensen zitten voor het eerst in het systeem. Voor elk van hen moet een nieuw dossier worden aangemaakt. "Dit vraagt tijd, en om te vermijden dat mensen op het einde van de maand niet betaald kunnen worden omdat hun dossier niet volledig rond is, werken we met dit forfait", zegt minister Muylle. "Sommigen zullen wel het volledig bedrag uitbetaald krijgen omdat ze in het systeem al zitten. Voor alle anderen wordt dus gewerkt met de forfait en nadien krijgt men het saldo."

Ter vergelijking: bij de financiële crisis in 2009 was op het piekmoment maar sprake van 100.000 personen in tijdelijke werkloosheid.

Belangrijkste anticrisismaatregel

De maatregel van tijdelijke werkloosheid is de belangrijkste anticrisismaatregel die de overheid kan nemen. Het vermijdt dat vele bedrijven in faillissement gaan en de jobs blijven aan de bedrijven verbonden. Tegelijkertijd wordt het inkomensverlies voor de getroffen werknemers op die manier beperkt.

Eerder besliste minister Muylle al om de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid op te trekken van 65 procent naar 70 procent van het geplafonneerde loon en het onderscheid tussen economische werkloosheid en werkloosheid door overmacht in elkaar te laten overgaan zodat de dossiers voor de bedrijven vlug kunnen worden afgehandeld.