Privacyverklaring

5 tips voor een beter welzijnsbeleid

28 augustus 2020
Tekst
Gastauteur

Graag geven we je nog 5 inzichten mee die besproken werden tijdens het webinar met Ann De Bisschop (auteur 'Wellbeing = winst'), Claire Tomasina (Elia), Ellen Schruns (Argenta) en Bjorn Veenstra (Companymatch) over wellbeing in de company culture:

#1 Welzijnsbeleid

Zorg dat het welzijnsbeleid deel uitmaakt van de waarden en cultuur van je organisatie. Een welzijnsbeleid dat niet geïntegreerd is, heeft weinig toegevoegde waarde.

#2 Autonomie, Belonging & Competenties

Geef mensen autonomie en vrijheid, zo komen ze vaak tot het beste resultaat. Zorg ervoor dat werknemers betrokken blijven door de connectie tussen werknemers onderling en met de organisatie te onderhouden. En blijf zeker investeren in talent & development. De houdbaarheidsdatum van een diploma is vandaag slechts 5 jaar. Je moet dus investeren in opleiding.

#3 Mentale balans

Hierbij zijn meerdere aspecten belangrijk, maar Ann De Bisschop legt de nadruk op FOCUS. Als er een gebrek is aan focus, zorgt dat voor stress. En net vandaag is de focus heel moeilijk: bij thuiswerk zijn er vaak veel storende factoren zoals medebewoners, kinderen... Ook op kantoor is het niet altijd evident om de focus te bewaren doordat vele bedrijven gebruik maken van een open office. Voorzie daarom een aparte focusruimte of geef een duidelijk signaal dat je in focus bent (bv. sticker op je laptop).

#4 Fysieke gezondheid

Je medewerkers hoeven niet allemaal de Ventoux te kunnen beklimmen, of een marathon te lopen, maar zet wel in op beweging in je organisatie. Probeer bijvoorbeeld in te zetten op wandelen, het is gemakkelijk en gratis.

#5 Motiverend leiderschap

Vandaag hebben we nood aan motiverende, inspirerende en empathische leiders. Niemand heeft nog behoefte aan een controlerende leider die wil dat alle medewerkers op kantoor aanwezig zijn zodat hij hen ziet werken.

Deze 5 tips vind je ook terug in deze short video - een extract uit het volledige webinar van donderdag 27 augustus 2020.