Privacyverklaring

577 miljoen voor Vlaamse zorgsector

24 november 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De Vlaamse regering heeft samen met de sociale partners een kaderakkoord bereikt voor de Vlaamse zorgsector. De Vlaamse Regering maakt met onmiddellijke ingang vanaf 1 januari 2021 een budget van 577 miljoen euro vrij voor koopkracht, kwaliteitsmaatregelen en extra personeel.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke maakte bekend dat Vlaanderen “een nooit eerder geziene inspanning” doet voor de loons- en arbeidsvoorwaarden en om de werkdruk te verminderen. Bedoeling is

  • extra koopkracht realiseren,
  • de concurrentie tussen (deel)sectoren het op vlak van loons- en arbeidsvoorwaarden ontmijnen en
  • mobiliteit tussen functies en (deel)sectoren stimuleren.

Er komt een gemeenschappelijke functieclassificatie en een loonhuis (IF.IC) voor de geregionaliseerde zorgsectoren enerzijds en de klassieke VIA-sectoren anderzijds.

Het akkoord heeft betrekking op 179.718 voltijds equivalenten in zowel de private als publieke social-/non-profit organisaties in de Vlaamse sectoren. Concreet komt dit neer op de volgende koopkrachtverhogingen:

  • +6% gemiddeld voor de woonzorgcentra, de psychiatrische verzorgingstehuizen, de revalidatiecentra, de initiatieven beschut wonen en de multidisciplinaire begeleidingsequipes palliatieve zorg (de zogenaamde ‘geregionaliseerde sectoren’);
  • +4,5% voor de diensten voor gezinszorg, de voorzieningen voor personen met een handicap, de jeugdhulp, de CAW’s, de kinderopvang en de centra geestelijke gezondheidszorg;
  • +1,1% voor de andere Vlaamse Intersectoraal Akkoord-sectoren (VIA; met name maatwerkbedrijven en de socioculturele sector).

Het akkoord zal ingaan op 1 januari 2021 en niet 1 juli 2021 zoals eerder voorzien.  Daarom voorziet de Vlaamse regering ook 239 miljoen euro extra.  Een verpleegkundige met 10 jaar ervaring zal zo’n 1500 euro bruto extra (zes maal 250 euro bruto per maand) krijgen hierdoor.  De functieclassificaties (IF.IC) en het bijhorend loonhuis worden versneld ingevoerd. Indien dat niet mogelijk is, wordt voorzien in een proportioneel budgettair equivalent.

Meer mankracht en kwaliteitsbevordering (165 miljoen)

Ook de verhoogde werkdruk wordt aangepakt en dat door meer personeel aan te trekken, zodat de aantrekkelijkheid van de sector verhoogt. “Daarnaast werken we ook expliciet aan de (zij-)instroom en aan een positieve beeldvorming van de sector,” zo meldt minister Wouter Beke.

Voor kwaliteitsmaatregelen wordt een globaal budget voorzien van 165 miljoen euro, waarvan sowieso 50 miljoen voor extra personeel. Daarnaast wordt een jaarlijks budget ingezet van 100 miljoen voor de versterking van de personeelsfinanciering in de ouderenzorg.

De prioriteiten van de Vlaamse Regering betreffen naast de ouderenzorg ook de (flexibele) gezinszorg, de rechtstreeks toegankelijke hulp voor personen met een handicap en de harmonisering van de verschillende statuten, vergoedingen en lonen in de kinderopvang.

Meer veerkracht

Naast het sociaal akkoord wordt in het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ eenmalig 263 miljoen euro voorziene voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Hiervan wordt 55 miljoen euro geïnvesteerd in digitalisering (online hulpverlening, e-dossier patiënten, BelRai, VBS) en 208 miljoen in mentaal welzijn, armoede, kwalificerende opleidingen en (zij-)instroom, ….

Bijkomende middelen voor personen met een handicap

De middelen die worden uitgetrokken voor dit sociaal akkoord komen naast het uitbreidingsbeleid dat reeds beslist was: meer personen met een handicap zullen een persoonsvolgend budget krijgen: in totaal komt er, naast wat al beslist was, 405 miljoen euro bij deze legislatuur.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke noemt die inspanning vergelijkbaar met de inspanningen die de federale regering geleverd heeft voor de ziekenhuizen. “Het Vlaamse zorgpersoneel krijgt zo waar het recht op heeft. En we doen dit vanaf 1 januari 2021.”