Privacyverklaring

Zes op de tien bedienden in thuiswerkmodus

25 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Meer dan zes op de tien (62%) Belgische bedienden in loondienst die werken tijdens de lockdown, doen dat van thuis uit. Vier op de tien (41%) deed dat voor de COVID-19 crisis nooit.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek door CASS Business School Londen, IESE Business School Barcelona en hr-dienstenverlener SD Worx.

Werkcultuur

Met 62% van de actieve bevolking die van thuis uit werkt, blijft België net als het Verenigd Koninkrijk (65%), Spanje (60%) en Frankrijk (59%) boven het gemiddelde van 57 procent. Nederland (55%) en vooral Duitsland (40%) hebben minder telewerkers. In Duitsland bleef zo’n 60 procent naar de kantoren van hun werkgever trekken.

De verschillen zijn voor een stuk te verklaren door een andere werkcultuur, de verdeling van de sectoren (meer of minder industrie of diensten bijvoorbeeld), de impact van de crisis van land tot land en uiteraard de uiteenlopende voorzorgsmaatregelen van de diverse regeringen.

Nieuw voor vier op de tien

Voor meer dan vier op de tien van de actieve Belgische bedienden is telewerken iets compleet nieuws. Twintig procent van de nog actieve kenniswerkers werkte voor de crisis occasioneel van thuis en doet dit nu voltijds. Voor 1 procent was het ook voor de lockdown al de dagelijkse manier van werken. De lockdown mobiliseerde dus heel wat bedrijven en hun werknemers om over te schakelen op telewerken. Twee op de drie thuiswerkers maakten de overstap naar telewerken, iets waar ze voorheen nooit eerder mee in aanraking kwamen.

“De COVID-19 crisis heeft een revolutie teweeggebracht op vlak van telewerk. In veel bedrijven is die transitie soepeler verlopen dan gevreesd. Zelfs in meer traditionele industrieën en loopbanen”, zegt Annelore Huyghe, professor aan de Londense CASS Business School. “Waarschijnlijk raakt telewerken sterker ingeburgerd en wordt de toegenomen flexibiliteit en virtualisatie de norm. We zullen niet alleen meer mensen van thuis uit zien werken, maar mogelijk ook kantoorlocaties zien verdwijnen. We zullen steeds vaker online vergaderen en vermoedelijk ook minder reizen voor zaken.”

Twee op de drie Belgen werken evenveel thuis als op kantoor

Telewerken verandert alvast niets aan de werktijd van de overgrote meerderheid.

  • 67% van de Belgische bedienden besteedt evenveel tijd per dag aan hun werk als ervoor.
  • 11% geeft aan meer te werken dan gebruikelijk, met een gemiddelde toename van bijna anderhalf uur per dag (1 uur en 24 minuten).
  • 22% werkt minder dan voor de lockdown, samen goed voor gemiddeld twee en een half uur (2 uur en 36 minuten) minder per dag.

De uitersten liggen in Nederland, waar een kwart (24%) dagelijks gemiddeld drie uur en achttien minuten minder zou werken en in Spanje, waar 14 procent aangeeft dagelijks bijna twee uur (1 uur en 54 minuten) méér te werken.

Gewenning?

Een eenduidige verklaring voor die schommelingen is er niet. Dat er momenteel minder werk is, kan een rol spelen: ook mensen die nog op bedrijf of kantoor aan de slag zijn, besteden gemiddeld 18 minuten minder per dag aan hun job.

Het kan een kwestie zijn van gewenning aan de nieuwe omstandigheden van het telewerken. Bedienden die voordien nooit met telewerken te maken hadden, besteden dagelijks tot zo’n 42 minuten minder aan werken. Bij hen die het eerder al soms deden, ligt dit op 30 minuten per dag.

“Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het huidige, wijdverspreide telewerken ‘anders’ is”, merkt professor Jeroen Neckebrouck van IESE Business School op. “Het betreft geen vrijwillige keuze voor een of enkele dagen per week, maar een plots opgelegde en langdurige situatie.”