8 op 10 managers krijgen team niet klaar voor digitale transformatie

1 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut
8 op 10 managers krijgen team niet klaar voor digitale transformatie

Acht managers op de tien krijgen hun teams moeilijk klaar voor de digitale transformatie. Kmo's zoeken vooral extern de juiste profielen. Grote bedrijven proberen eerder intern op te leiden.

Belgische managers beseffen echt wel dat er een digitale transformatie aan komt, maar ze krijgen er hun teams niet klaar voor. Dat leidt het rekruteringsbureau Robert Half af uit eigen onderzoek. Vooral bij grote bedrijven, waarbij bijna de helft kiest voor opleiding in plaats van rekrutering, geven acht op de tien managers aan te worstelen met het opleiden van hun personeel.

Ook rekruteren is lastig

Kmo’s zetten sneller in op het aanwerven van nieuwe krachten, zowel tijdelijk (42%) als vast (40%). Maar ook bij de managers die rekruteren, geeft meer dan twee derden (66%) aan dat ze moeilijk kandidaten vinden met de juiste technologische kennis.  

Naast het rekruteren en het opleiden van personeel, blijken implementatie en verzet tegen verandering grote drempels voor digitale transformatie volgens de ondervraagden.

Digitale transformatie vereist immers bepaalde vaardigheden. De belangrijkste die worden genoemd zijn:

  • change management,
  • ervaring en communicatievaardigheden,
  • en communicatieskills, al hechten vrouwelijke managers hier opvallend meer waarde aan dan hun mannelijke collega's (70% vs. 50%).

Social fit

Jeroen Diels, director bij Robert Half, ziet dat soft skills zoals communicatieve vaardigheden belangrijker worden in het rekruteringsproces. Vroeger werd vooral gefocust op de hard skills, maar bedrijven kiezen steeds vaker voor een social fit met de toekomstige collega’s. "Zo staren ze zich niet blind op specifieke hard skills die sowieso moeilijk te vinden zijn, wat ze dan weer kunnen compenseren door opleidingen te voorzien.” 

Geloof in directiecomité

Toch geven de managers aan vertrouwen te hebben in hun leiderschap als het op digitale transformatie aankomt. 85% van de managers in bedrijven met meer dan 250 werknemers gelooft dat hun directiecomité capabel is om de digitale transformatie in goede banen te leiden. Bij kmo's is dit zeven op de tien.

Zij die niet in hun leiders geloven, wijten dit aan een gebrek aan communicatie (40%), technische kennis (40%) en ervaring in change management (37%).

De bevraging

De resultaten werden verkregen uit de Workplace Survey, een onafhankelijke enquête onder 200 Belgische CIO’s, 200 Belgische CFO’s, 300 Belgische senior managers met aanwervingsbevoegdheid en meer dan 23.000 medewerkers wereldwijd, waaronder 1.000 Belgen.