ABVV-BTB en Uber sluiten historische deal voor duizenden chauffeurs

22 oktober 2022
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Pixabay

Uber heeft ABVV-BTB als vertegenwoordiger erkend voor alle chauffeurs die de Uber-app in België gebruiken. De organisaties bundelen hun krachten om in de hele sector de standaard van de arbeidsomstandigheden te verhogen. Chauffeurs krijgen een nog duidelijkere stem binnen Uber.

De Belgische transportvakbond ABVV-BTB en Uber hebben een samenwerking aangekondigd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren voor duizenden chauffeurs die gebruik maken van de Uber-app in België. De overeenkomst is de eerste in zijn soort binnen de Europese Unie. De overeenkomst biedt chauffeurs nog meer bescherming, aangezien Uber en ABVV-BTB samenwerken om de toekomst van platformwerk te verbeteren door middel van sociale dialoog. Chauffeurs behouden de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer ze rijden, en kunnen tegelijkertijd kiezen om zich door ABVV-BTB te laten vertegenwoordigen. Met deze samenwerking wil ABVV-BTB als een moderne vakbond optreden en de belangen vertegenwoordigen van alle chauffeurs, ongeacht hun statuut.

Historisch akkoord

ABVV-BTB en Uber zijn overeengekomen om samen te werken op een aantal belangrijke thema’s. Vertegenwoordigers van de vakbond zullen prominent aanwezig zijn in Uber's Driver Hub om chauffeurs te helpen met vragen en uitdagingen rond vertegenwoordiging. Bovendien komen ABVV-BTB en de leiding van Uber elk kwartaal bijeen voor sociale dialoog waarbij feedback en problemen van chauffeurs besproken worden. ABVV-BTB zal met Uber samenwerken op thema’s die van belang zijn bij platformwerk, waaronder de ervaring met het werken met de Uber-app en de gezondheid en veiligheid van chauffeurs. ABVV-BTB zal een rol spelen als vertegenwoordiger van chauffeurs als zij in beroep willen gaan tegen het verlies van toegang tot de Uber-app.

Arbeidsomstandigheden verbeteren

Tom Peeters, adjunct van federaal secretaris wegvervoer en logistiek bij ABVV-BTB, benadrukt het belang van het akkoord. "Na de historische overeenkomst met de International Transport Workers' Federation (ITF) heeft Uber zijn positie ten opzichte van vakbonden drastisch gewijzigd. Door samenwerking, onderhandeling en sociale dialoog kunnen we ons nu richten op onze kernactiviteit, namelijk de arbeidsomstandigheden voor alle chauffeurs verbeteren. Deze overeenkomst was jaren geleden nooit mogelijk geweest en we roepen andere platformen op om dezelfde stappen te zetten."

Nieuw hoofdstuk

Laurent Slits, hoofd van Uber in België, is positief over het akkoord. "Deze overeenkomst betekent een nieuw hoofdstuk voor Uber in de EU, één van samenwerking met vakbonden en een engagement voor de vertegenwoordiging van chauffeurs. De overeenkomst zal ten goede komen aan de duizenden chauffeurs die onze app gebruiken en zou niet mogelijk zijn geweest zonder het leiderschap en de progressieve houding van ABVV-BTB. We kijken ernaar uit om met hen samen te werken op deze belangrijke vraagstukken.”

Deze overeenkomst volgt op het Memorandum of Understanding dat in februari werd ondertekend door Uber en de International Transport Workers' Federation (ITF), waarbij de ABVV-BTB is aangesloten, en waarin overeengekomen werd een sociale dialoog aan te gaan over de werkomstandigheden van chauffeurs en koeriers. Deze samenwerking betekende een keerpunt en een aanzienlijke vooruitgang in de relatie tussen Uber en de vakbonden.