Privacyverklaring

Acerta onderzoekt: duurzame mobiliteit

16 september 2019
Tekst
Partner Content

Duurzame mobiliteit zit in de lift

De Week van de Mobiliteit is daar! Hoe scoren onze bedrijven op het vlak van duurzame mobiliteit? Acerta zocht het uit en zet enkele interessante cijfers op een rijtje.

Dubbel zoveel Belgen fietsen naar het werk

Fietsen naar het werk is en blijft een hot topic en dat merk je ook in de cijfers. 13% van de Belgische werknemers gaat regelmatig met de fiets naar het werk. Tegenover vijf jaar geleden is dit een verdubbeling van het aantal fietsers. Daarnaast stijgt door de opkomst van de elektrische fiets ook de gemiddelde afstand van de fietser. Gemiddeld fietst een medewerker zo’n 9,4 kilometer naar het werk. Dat is een stijging van zo’n twee kilometer ten opzichte van twee jaar geleden.

Wel zijn er verschillen tussen de regio’s. Zo is Antwerpen de koploper met één op vijf fietsende medewerkers en is Limburg de grootste groeier met een verdrievoudiging van de cijfers. Ook Brussel is op de goede weg met een 3,73% van de medewerkers die regelmatig de fiets op springen. In Wallonië blijft de fiets het minst populair, maar dat valt te verklaren door de grotere afstanden en de hoogteverschillen.

13% van de Belgische werknemers gaat regelmatig met de fiets naar het werk.


Een groeiend percentage van de medewerkers vindt zijn weg naar het openbaar vervoer. Wel belangrijk om te noteren is dat deze stijging relatief is. In het totaal kiest maar 4,15% van de medewerkers voor het openbaar vervoer. De echte koploper in deze cijfers is Brussel. Daar gaat zo’n 1 op de 6 medewerkers regelmatig naar het werk met metro, trein, tram of bus.

Cash for car: bedrijfswagen wordt amper ingeruild

In 2017 lanceerde de Vlaamse overheid cash for car. Met deze maatregel kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor cash. Sinds de lancering deed 0,14% van de medewerkers een beroep op deze maatregel. Echt succesvol is het dus zeker niet.

Wachten op resultaten voor het mobiliteitsbudget

Sinds maart kunnen werkgevers het mobiliteitsbudget invoeren. Dit is een manier om je wagenpark duurzamer te maken. Medewerkers in het bezit van een bedrijfswagen kunnen deze met dit budget inruilen voor een duurzamer exemplaar of het budget besteden aan andere mobiliteitsoplossingen, zolang deze maar duurzaam zijn. Op resultaten voor deze maatregel is het nog wachten tot eind dit jaar. Wel merken we dat heel wat bedrijven vragen stellen over deze maatregel, waardoor we verwachten dat het succes groter zal zijn dan bij cash for car.

Ga voor duurzaam en individueel

Medewerkers gaan alsmaar bewuster om met hun woon-werkverkeer. Als werkgever is het dus belangrijk om aan je medewerkers de juiste oplossing aan te bieden. Duurzaamheid met een individueel karakter is duidelijk de toekomst

Ontdek alle regels rond mobiliteitsoplossingen

Acerta organiseert een opleiding over mobiliteit zodat je je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van de medewerkers.

Meer info