Privacyverklaring

Afwezigheid door fysieke klachten is zware kost voor werkgever

11 juni 2019
Tekst
Patrick Verhoest

Werknemers die uitvallen door klachten aan de nek, rug, schouders of handen, zijn gemiddeld 21,5 dagen arbeidsongeschikt. Dat kost de werkgever al gauw jaarlijks minstens 3.159 euro per bediende.

Onergonomisch

Dat wijst een enquête van de externe preventiedienst Liantis bij 2.247 werknemers uit. De helft van de kantoormedewerkers klaagt over lichamelijke problemen op het werk. Het is vooral het onergonomisch zitten bij een bureaujob dat voor de werknemer fysiek ongemak meebrengt. Het kost de werkgever ook een pak geld.

Klachten

Nekklachten (48,6%) spannen de kroon. Ze worden gevolgd door lage rugklachten (37,3%) en schouders (33,8%). Gemiddeld 5,9% van de werknemers die er het voorbije jaar over kloegen, waren ook effectief arbeidsongeschikt. Vooral lage rugklachten zorgden voor arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld bleven werknemers ruim drie weken thuis.

Kost voor werkgever

Zo’n ziektedag kost de werkgever minstens 146,95 euro, bij een bediendeloon van 2.500 euro bruto. Daarop betaalt de werkgever nog RSZ. De werkelijke kosten lopen nog op, zegt Liantis, omdat daar bovenop nog vakantiegeld komt en de kost om de medewerker te vervangen.

Investeren in ergonomie

Liantis pleit voor voldoende investeringen in ergonomie. Die investering levert winst op, zegt preventieadviseur ergonomie Siel Vervalle, draagt bij aan het welzijn van de werknemer en spaart de werkgever op termijn veel geld uit.