Privacyverklaring

Agoria: bekijk risico rond professioneel reizen en quarantaineplicht genuanceerder

17 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Agoria vraagt om een meer verfijnde inschatting van het risico voor de quarantaineplicht na terugreis naar België. Ceo Marc Lambotte suggereert om via het Passagier Lokalisatie Formulier rekening te houden met het gegeven dat preventiemaatregelen binnen een professionele werkomgeving in alle (Europese) landen zeer goed uitgewerkt en erg gelijkaardig zijn.

Op het overlegcomité van 27 november kondigde de eerste minister de intentie aan om strenger te controleren op de terugreis naar België van personen die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven. Ze moeten een Passagiers Lokalisatie Formulier invullen en verplicht in quarantaine. Volgens de media zal dit vanaf 18 december een veralgemeende quarantaineplicht betekenen bij terugreis naar België vanuit een rode zone. Alle teruggekeerde reizigers, zonder enig onderscheid, moeten een ingrijpende quarantaineplicht naleven voor minstens zeven, maar doorgaans tien dagen. Voor deze periode zullen ze ook niet beroepsactief kunnen zijn als thuiswerk geen alternatief is.

Risico bij privéreizen ‘fundamenteel anders’ dan voor zaken

Agoria wijst erop dat er objectieve elementen zijn die het risico mee bepalen, zoals de aard van een reis. Bij een private reis staan sociale contacten centraal staan en een verblijf bij familie in het buitenland verschilt qua risico fundamenteel van een buitenlandse werkopdracht van enkele dagen of weken waarbij men in hotels of andere professionele logies verblijft. In het voorstel van de maatregel worden al deze reizen gewoonweg op eenzelfde manier benaderd.

Preventiemaatregelen binnen een professionele werkomgeving zijn in alle (Europese) landen zeer goed uitgewerkt en erg gelijkaardig. De maatregelen inzake sociale contacten blijken weer erg verschillend te zijn, evenals de handhaving van deze maatregelen.

Passagier Lokalisatie Formulier

Het risico van persoonlijke gedragingen wordt bevraagd in de zelfevaluatie van het Passagier Lokalisatie Formulier. De mate waarin men hygiënische maatregelen opvolgt, een mondmasker draagt, afstand houdt van mensen, de vervoers- en verblijfsmodi, de aard van de activiteiten en de grootte van de groep zijn vandaag al criteria om een quarantaineplicht al dan niet op te leggen.

“Ik pleit ervoor om zo snel mogelijk te komen tot een evenwichtigere aanpak van de quarantaine na terugkeer naar België,” zo schrijft Marc Lambotte. Een uitbreiding van de vragen opgenomen in het Passagier Lokalisatie Formulier zou de overheid in staat moeten stellen om de verstrekkende maatregel van een verplichte quarantaine af te wegen tegenover het risico. Een bijkomende goede handhaving van deze uitgebalanceerde quarantaine kan netto ook betere resultaten geven dan een veralgemeende quarantaineplicht die in de feiten niet gehandhaafd kan worden.