Privacyverklaring

AI gaat je job niet afpakken, maar de mensen die weten hoe ze het beest moeten temmen misschien wel

4 juni 2025
Tekst
Sylvie Roelans

In 1984 waarschuwde Orwell voor een wereld waarin waarheid werd bepaald door het systeem. Vandaag zien we AI met veel overtuiging hallucineren en toch geloven we het, gewoon omdat het zo geloofwaardig klinkt of omdat het "goed genoeg" is. Dat is geen foutje, maar een governance probleem.

We zijn té passieve gebruikers geworden van technologie. Het volgende hoofdstuk vraagt meer van ons allemaal. We moeten mee denken, mee bouwen, en mee richting geven. Niet gewoon ondergaan, maar actief sturen. Dit is niet zomaar een nieuw tech-speeltje, maar een heuse paradigma shift, en veel te belangrijk om enkel aan de "collega’s bij IT" over te laten.

Een goede prompt schrijven is een begin, maar niet meer genoeg. Een van de redenen waarom ik met plezier mijn hele leven recruiter zou kunnen blijven, is omdat mijn job me een venster op de wereld geeft. Elke dag praat ik met mensen uit allerlei sectoren, functies en niveaus – van klantendienst tot directieniveau. Ik word betaald om vragen te stellen, patronen te herkennen en goed te luisteren. Is er eigenlijk een betere job?

De voorbije twee jaar ben ik ook intensief beginnen experimenteren met AI. Ik heb AI zien schitteren, maar ook vaak de mist in zien gaan. Het is even indrukwekkend als beangstigend. Wat me nog het meest verbaast? Hoe weinig mensen er écht actief mee bezig zijn. De kloof tussen wat AI vandaag mogelijk maakt en hoe voorbereid wij zijn om daarmee om te gaan, wordt elke dag groter. De AI-geletterdheid is opvallend laag—over alle lagen van de organisaties heen. Veel mensen weten nog steeds niet goed wat AI precies is of kan, laat staan hoe je het kritisch bevraagt of actief aanstuurt. We kunnen ons dit niet langer permitteren, niet nu deze technologie zich zo razendsnel ontwikkelt. We moeten:
• Beter leren vragen stellen,
• Aannames durven bevragen,
• Ons kritisch denkvermogen aanscherpen,
• Nieuwsgierig, flexibel en ethisch bewust blijven.

Want wat hier op het spel staat, gaat niet alleen over efficiëntie. Het gaat over hoe we beslissingen nemen, mensen aansturen, en de toekomst van werk vormgeven. Elke functie, elk team, elke laag in de organisatie komt hiermee in aanraking. Iedereen heeft vandaag het potentieel om een klein leger digitale assistenten aan te sturen. Hoe effectief ze zijn, hangt echter volledig af van hoe goed wij ze weten aan te sturen. Achteroverleunen is geen optie meer.

We kunnen niet sturen wat we niet begrijpen. We kunnen geen controle houden over iets waarmee we weigeren te oefenen. Als we dit hoofdstuk mee vorm willen geven, moeten we dichter bij de technologie komen, begrijpen hoe het werkt, waar het faalt, en hoe we het kunnen bijsturen. Het beest is krachtig, maar temt zichzelf niet. Dat is onze verantwoordelijkheid.

Heb je nog geen bot getraind (waar wacht je op?), of heb je nog nooit gezien wat er gebeurt als meerdere AI-agents samenwerken? Dan mis je niet alleen kansen; je hebt ook geen zicht meer op de risico’s. Dit is geen third party assessment meer, het hele speelveld is veranderd.

Aan business leaders:
Succes hangt niet langer (alleen) af van de nieuwste of slimste tool, maar vooral van de mensen die ermee werken.

Wat je vandaag nodig hebt:
• Correcte, consistente, goed beheerde en toegankelijke data,
• Teams die hun eigen processen en knelpunten door en door kennen,
• Duidelijke intentie, governance en ethische spelregels,
• Strategisch inzicht, nieuwsgierigheid en een leergierige houding op elk niveau.

Het talent dat je vandaag kiest en ontwikkelt, bepaalt of je organisatie morgen nog mee is. De mensen die het verschil gaan maken, zijn niet per se de meest technische profielen. Het zijn ook zij die vragen durven stellen als: “Wat als we dit anders zouden doen?” Mensen die kritisch denken, snel schakelen en radicaal nieuwsgierig zijn.

Aan mijn collega-recruiters:
Kritisch denken en nieuwsgierigheid zijn geen “nice to have” meer. Ze maken het verschil, of je nu een VP of een starter aanwerft. In een AI-gedreven wereld zijn dit de vaardigheden waar we écht op moeten letten. Zij bepalen welke systemen we straks bouwen, uitdagen en bewaken:
• Kritisch denken, om AI-uitvoer te kunnen bevragen en fouten te detecteren,
• Nieuwsgierigheid, om te blijven leren, ontdekken en experimenteren,
• Flexibiliteit, want technologie, jobs en processen veranderen in ijl tempo
• Oplossingsgerichtheid, om uitdagingen goed te kaderen en de juiste tools te gebruiken,
• Samenwerking, om tech en business met elkaar te verbinden,
• Ethisch bewustzijn, om risico’s vroegtijdig te zien


Ben je aan het bouwen, testen of kritisch aan het meedenken? Laat iets weten. We gaan elkaar nodig hebben.

Opinie van Silvie Roelans, Executive Recruiter & Talent Consultant bij Wolters Kluwer