Privacyverklaring

'Alle ambities zijn bespreekbaar'

1 februari 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Nadat ze haar vriend volgde naar Groningen, stapte Anaïs Rondel in haar eerste hr-tewerkstelling. Vanuit Noord-Nederland regelt ze de contracten en de payroll van zo’n 350 werknemers.

Na haar bachelor Human Resources aan de Kortrijkse hogeschool VIVES, besloot Anaïs Rondel haar partner te volgen naar het noorden van Nederland. De overstap verliep professioneel niet rimpelloos. Omdat Nederlandse werkgevers veel hr-ervaring eisten, ging ze even aan de slag bij DUO, een overheidsinstelling die de studiefinanciering van universiteits- en hogeschoolstudenten regelt. Ze werkte op het element bewindvoering, toen ze haar eerste hr-job als administratief medewerker kreeg aangeboden van Payroll Professionals. Het bedrijf verzorgt de contracten en de loonadminstratie van bedrijven in binnen- en buitenland. Een dertigtal medewerkers zit verspreid over teams die bedrijven bedienen in België, Duitsland en Nederland. Anaïs Rondel kreeg een plaatsje in ‘team België’.

Flexibiliteit

Het viel mee voor Anaïs om de aan VIVES aangeleerde kennis van de Belgische sociale wetgeving toe te passen vanuit Groningen. “Dagelijks maken wij voor onze klant contracten op. Iedere week krijgen we de planningen. Daarbij worden dagelijks, soms zelfs per uur, wijzigingen doorgegeven, waarna wij de dagcontracten aanpassen. Dat is de eerste fase. Als iedereen zijn contract heeft, regelen we vierwekelijks de lonen. We krijgen op maandag de loonlijsten en maken dat iedereen tijdig betaald wordt en loonstroken krijgt. We zijn als organisatie erg handig voor werkgevers omdat we flexibel zijn en snel roteren. Dat we alles regelen voor het loon van hun werknemers, neemt bij onze klanten veel stress weg.”

Ambities

Anaïs is blij met haar eerste hr-tewerkstelling. Ze vindt het een mooie match. “Ik spreek goed Frans en bedien daarom enkele Franse bedrijven. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik deze uitdaging aanging. Ook de onboarding was top. De eerste dag legde mijn manager me uit hoe de zaken hier werken. De rest van de week brachten mijn collega’s me de technische kant van de job bij. Ik voelde me welkom. Vandaag word ik nog goed omringd in mijn team van vier. Ik kon meteen aan de slag met mijn op school aangeleerde kennis en moest alleen de programma’s van het bedrijf leren kennen. Daarnaast bestaan mooie doorgroeimogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de functie van manager. Maar ook zijwaarts schuiven is een mogelijkheid. Alle ambities zijn hier bespreekbaar.”

Typisch Nederlands

In Groningen en meer bepaald bij Payroll Professionals werken weinig Belgen. Anaïs Rondel valt dus op. “Het bevalt me hier enorm. De medewerkers zijn geïnteresseerd in mij en dat geeft een goed gevoel. In deze progressieve omgeving vind ik mijn waarden sterk terug. Ik heb een goede keuze gemaakt binnen dit vooruitstrevende land.” Het is de rookie opgevallen dat ze in Nederland helemaal anders met hiërarchie omgaan. “Ze bestaat hier ook, maar is veel minder uitgesproken dan wat ik bij ons op stages ervoer. Managers gaan op een spontane manier met medewerkers om en communiceren helder. Ze bereiken daardoor een familiale vertrouwensrelatie met de werknemers. De afstand is kleiner. Ik denk dat we daar in ons land van kunnen leren.”