Associatie KU Leuven start samenwerking rond levenslang leren

24 november 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock
Associatie KU Leuven start samenwerking rond levenslang leren

Al wie wil bijblijven, specialiseren, groeien of omscholen kan vanaf nu terecht op één adres: ikblijfbij.be. Het nieuwe platform van de Associatie KU Leuven brengt het aanbod voor levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, Odisee, Thomas More, UCLL en Vives samen.

De Associatie KU Leuven bouwt zo mee aan de arbeidsmarkt, die door de evolutie naar langere loopbanen heel erg in beweging is, met almaar meer medewerkers die nieuwe competenties willen ontwikkelen of hun carrière een nieuwe wending willen geven.

Ook burgers die zich willen verdiepen in de maatschappelijke uitdagingen of zich persoonlijk willen ontwikkelen, kunnen er terecht.

Innovatief, praktijkgericht en fijnmazig

Afhankelijk van het instapmoment kan een levenslang lerende op ikblijfbij.be meer dan 1.000 opleidingen vinden, in meer dan tien domeinen. Van wetenschap over onderwijs tot recht of welzijn. Online, hybride of fysiek op één van de 23 campussen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Overdag, ’s avonds of in het weekend.

Deze samenwerking tussen de universiteit en de vijf hogescholen zorgt voor een innovatief, praktijkgericht  en fijnmazig aanbod voor levenslang leren.

ikblijfbij.be doet meer dan het louter samenbrengen van bestaande opleidingen. Uit de samenwerking ontstaat ook nieuw, gezamenlijk aanbod, zoals kortdurende opleidingsvormen en micro-degrees, waarmee we inspelen op evoluties in onderzoek, zo stelt Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL en voorzitter van de associatiebeleidsgroep Levenslang Leren.

Arbeidsmarkt van de toekomst

Nu economie en samenleving heropleven, kampen organisaties met een gebrek aan geschikte profielen. Meer medewerkers willen een nieuwe professionele weg inslaan en zich omscholen en de snelle technologische evoluties zetten aan tot bijscholing en specialisatie. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar persoonlijke ontwikkeling, zingeving en verrijking, of willen beter begrijpen hoe de samenleving kan omgaan met de uitdagingen van vandaag. Ook voor hen bieden de universiteit en de hogescholen een snel groeiend aanbod van kort- en langlopende opleidingen.

Levenslang leren als het nieuwe normaal

“Levenslang leren is geen modetrend. Het wordt geleidelijk aan het nieuwe normaal. Onze snel evoluerende samenleving zet ons daar ook toe aan.. Met ikblijfbij.be zit je zelf aan het stuur van je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Op het ritme van jouw leven.” voegt rector Luc Sels toe.

Levenslang leren en versterking van het menselijk kapitaal is een van de pijlers van het Vlaamse Relancebeleid. 2021 werd ook uitgeroepen tot ‘Jaar van de Opleiding’. Met dit initiatief zetten KU Leuven, LUCA School of Arts, Odisee, Thomas More, UCLL en Vives daar samen de schouders onder.