Privacyverklaring

BeCode en Start it @KBC werken structureel samen

31 januari 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Start it @KBC en BeCode

BeCode, de organisatie die mensen omschoolt tot programmeurs, en start-upnetwerk Start it @KBC werken vanaf 2023 structureel samen. Startende programmeurs kunnen werkervaring opdoen bij start-ups, die op hun beurt sneller IT-talenten kunnen rekruteren. BeCode en Start it @KBC focussen op inclusieve rekrutering, talentontwikkeling en ondernemerschap.

Volgens Agoria, de koepel van technologische bedrijven in ons land, hebben Belgische bedrijven vandaag meer dan twintigduizend IT-vacatures openstaan. BeCode en Start it @KBC willen met hun structurele samenwerking meer mensen helpen om de stap naar de techwereld en naar het ondernemerschap te zetten.

3.000 nieuwe programmeurs, 1.300 nieuwe start-ups

“Start it @KBC heeft sinds 2014 al meer dan 1.300 start-ups begeleid”, vertelt Lode Uytterschaut, ceo van Start it @KBC. “We zijn uitgegroeid tot de grootste accelerator van het land. Media focussen vaak op spectaculaire kapitaalrondes, op start-ups die miljoenen ophalen om te schalen. Maar laat ons vooral niet vergeten dat start-ups en scale-ups elk jaar ook vele duizenden nieuwe jobs creëren. Creativiteit, ondernemerschap en toegang tot technologie zijn cruciale pijlers voor een sterke, innovatieve economie en de jobcreatie die eruit volgt.”

“BeCode fungeert als bruggenbouwer tussen onontgonnen talent en bedrijven die op zoek zijn naar technische profielen”, verduidelijkt Beatrice de Mahieu, ceo van BeCode. “De voorbije vijf jaar hebben we op onze vier campussen 2.900 cursisten opgeleid in IT-domeinen als WebDev, DevOps, Cyber ​​Security en Artificial Intelligence. Programmeren is niet alleen een universele skill, het is ook een toegangsticket tot een arbeidsmarkt die smeekt om IT-specialisten. Daarom is toegankelijkheid enorm belangrijk voor BeCode. In onze opleidingen vinden zowel gemotiveerde werkzoekenden als jongeren die hun weg niet vinden in het klassieke circuit een plaats, alsook PHD’s die hun land hebben moeten ontvluchten.”

Door de krachten te bundelen, versterken BeCode en Start it @KBC elkaars werking. Programmeurs krijgen toegang tot innovatieve start-ups waar ze aan de slag kunnen. Voor veel start-ups is het aantrekken van IT-talent vandaag een knelpunt.

Focus op inclusie

BeCode en Start it @KBC delen een focus op inclusie. Ze zetten al sinds hun begindagen sterk in op divers talent. De community van Start it @KBC telt meer dan veertig verschillende nationaliteiten. Vier op de tien oprichters zijn vrouwen, met dank aan de doorgedreven inspanningen van de accelerator om vrouwelijke ondernemers aan boord te halen.

Ook bij BeCode staan diversiteit en gelijke kansen centraal. In vijf jaar werden er 109 nationaliteiten geregistreerd, waarvan 32 procent vrouwen. Ook BeCode wil steeds meer vrouwen de weg doen vinden naar Cyber Security en Artificial Intelligence-bootcamps.

Lode Uytterschaut: “Programmeren en ondernemen hebben een universeel karakter, wars van achtergrond, rijkdom, afkomst, cultuur, kleur of gender. Onderzoek toont aan dat ondernemingen met een divers managementteam betere resultaten boeken dan concurrenten met een homogeen team. Ze begrijpen beter hoe ze hun aanbod kunnen afstemmen op de diverse samenleving van vandaag. Inclusie is een pure noodzaak voor ondernemingen die in de toekomst relevant willen blijven. Als onze samenwerking ertoe leidt dat onontgonnen talent zélf start-ups uit de grond stampt of doorstroomt naar bestaande ondernemingen, dan zal 2023 geslaagd zijn voor ons.”

Outsourcing terugdraaien

Start it @KBC en BeCode zijn ervan overtuigd dat hun samenwerking mee een trendbreuk kan realiseren, benadrukt Lode Uytterschaut:“De laatste jaren hebben we vooral veel outsourcing binnen ICT gezien naar Oost- en Zuid-Europa, of naar India of andere Aziatische landen. Bedrijven én overheden staren zich blind op de lage prijzen, maar ze betalen achteraf dubbel en dik het gebrek aan marktkennis, communicatie en flexibiliteit van die spelers. Het is cruciaal om ook hier in België degelijk opgeleide IT’ers te hebben, met aandacht voor een inclusieve mix van junior en senior talent.”