Belgen nemen kortste lunchpauze

11 september 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Belgen nemen kortste lunchpauze

Voor Belgische werknemers duurt de gemiddelde middagpauze slechts 22 minuten, terwijl de Britten, Duitsers & Fransen respectievelijk 24, 25 en 29 minuten aan hun maaltijd besteden. Er is ook een duidelijk verschil in de toegelaten duur van de lunchpauze.

De Belg krijgt gemiddeld 40 minuten, maar neemt er slechts 22. De Fransen lunchen een stuk rustiger, zo onderzocht jobsite StepStone.

Bron StepStone

Meeste Europese werknemers nemen geen volledige lunchpauze

Overigens benutten de meeste Europese werknemers (49% tot liefst 60%) hun lunchpauze niet volledig. Duitsland staat op dat vlak duidelijk op de eerste plaats, terwijl België de nummer twee is. In Frankrijk zien we dat meer dan de helft wel de volledige toegestane tijd benut, in tegenstelling tot de andere afgebeelde landen.

Te veel werk voor een middagpauze

De belangrijkste reden om geen volledige middagpauze te nemen, is dezelfde in alle landen: er is gewoon te veel werk. In Duitsland, België, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk voelt 65-75% dit zo aan. In Frankrijk zegt 41% van de deelnemers om die reden geen lunchpauze te nemen.

Andere genoemde redenen zijn de mogelijkheid om het werk vroegtijdig te verlaten en taken van collega's die moeten worden overgenomen.