Beroepsbevolking wereldwijd zeer vaccinatiebereid

4 mei 2021

De beroepsbevolking wereldwijd kijkt hoopvol en optimistisch naar het verdere verloop van 2021. Werknemers over de hele wereld zijn klaar om terug te keren naar hun werkplek en zeer bereid om zich te laten vaccineren mocht hun werkgever vereisen.

Dat blijkt uit het laatste Workmonitor-onderzoek van hr-dienstverlener Randstad. Dit halfjaarlijkse onderzoek, dat in het eerste kwartaal van 2021 werd uitgevoerd bij onder meer dan 27.000 werknemers in 34 markten, toont ook een nieuw optimisme. Aan de basis van die positieve ingesteldheid liggen een aantal percepties:

  • 54% denkt dit jaar meer kansen op werk te zullen hebben.
  • 75% zou bereid zijn zich te laten vaccineren als hun werkgever dat vereist.
  • 52% zegt dat hun ervaring met het werk tijdens de pandemie hen heeft gemotiveerd om voor de lange termijn bij hun werkgever te blijven.

Een rol voor het bedrijfsleven bij de uitrol van vaccinaties

Velen vinden vaccinatie cruciaal om terug te keren naar de toestand van voor de pandemie. 51% (BE: 50%) geeft er de voorkeur aan om thuis te werken tot het vaccin op grote schaal is verspreid.

75% van de respondenten zegt bereid te zijn zich te laten vaccineren als dat voor hun werk vereist is en meer dan de helft (56%, BE: 51%) denkt dat ze meer kansen op werk zullen hebben als ze eenmaal gevaccineerd zijn. De onderzoekers concluderen dat het bedrijfsleven een kritiek zal spelen in de wereldwijde vaccinatiecampagne.

Het percentage dat een prik zou laten zetten om zijn job te behouden ligt in Amerika, Azië en Apac zelfs boven de 80%. In Oost- en Zuid-Europa is de bereidheid met 66% en 71% het laagst. Noordwest-Europa zit met 74% vlak onder het gemiddelde. België scoort daar net onder met 72%.

“De Amerikaanse federale toezichthouder op discriminatie op het werk (EEOC) heeft in januari bepaald dat werkgevers van hun werknemers kunnen verlangen dat ze zich laten vaccineren. In veel andere delen van de wereld is zo'n vaccinatieplicht, net zoals in ons land, juridisch vaak niet mogelijk”, klinkt het bij Pascal Meyns, Safety Manager bij Randstad.

Over werkgevers, werknemers en vaccinatieplicht