Sectorfonds bouw lanceert BILDR-app

13 september 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Constructiv
Sectorfonds bouw lanceert BILDR-app

De Vlaamse bouwsector krijgt een eigen ‘Tinder’. De BILDR-app van sectorfonds Constructiv matcht Vlaamse bouwbedrijven in enkele swipes met werkzoekende arbeiders.

“Zowel voor werkgevers als voor werkzoekenden biedt de app een bijzonder laagdrempelige manier om vacatures in te vullen”, zegt Geert Ramaekers (Foto) (Directeur Vlaanderen bij Constructiv). Constructiv is als fonds voor bestaanszekerheid opgericht door de sociale partners van het bouwbedrijf.

Het afgelopen jaar groeide de vraag naar arbeidskrachten in de Vlaamse bouw met 13,8 procent. Het aantal openstaande vacatures loopt op dit moment op tot meer dan 6.000. Nu de coronacrisis zo goed als achter de rug is, merkt de sector bovendien een duidelijke stijging in de vraag naar werknemers. Daarom lanceert sectorfonds Constructiv in heel Vlaanderen de app BILDR. Die maakt het voor (al dan niet werkloze) werkzoekenden kinderspel om te solliciteren voor een job in de bouw.

Voor elk profiel

“Met BILDR hopen we in heel Vlaanderen dan ook een divers publiek aan te moedigen om voor één van de vele interessante vacatures te solliciteren.” klinkt het bij Geert Ramaekers. “Al is de nood wel hoger voor bepaalde vakgebieden. Zo merken we bij onze bouwbedrijven vooral een grote vraag naar metselaars en wegenwerkers.”

Gebruikers kunnen bij het opstellen van hun kandidatenprofiel wensen aangeven, zoals het vereiste aantal jaren ervaring of de maximale afstand die ze willen afleggen naar een verzamelpunt of werf. Omgekeerd zijn er ook opties voor de werkgevers.

De taal van werkzoekenden en jongeren

Laagdrempeligheid en maatwerk zijn twee belangrijke bouwstenen van BILDR. Zo past de app de taal van de vacatures automatisch aan de gebruiker aan. Geert Ramaekers: “Heel wat kandidaten in de bouw hebben het Nederlands niet als moedertaal. Daarom toont onze app alle vacatures automatisch in de taal die ingesteld staat op het toestel van de sollicitant. Op dit moment ‘spreekt’ BILDR Nederlands, Frans, Engels en Duits.”

Verder komen de interface en de werkwijze overeen met wat de doelgroep gewend is van andere apps. Ook jongeren waarvoor een eerste ‘echte’ job nog wat te vroeg komt, zijn snel weg met BILDR. De app mikt op aantrekkelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor jongere doelgroepen. Bedrijven kunnen BILDR dus zeker gebruiken om te matchen met stagiairs, jobstudenten of studenten die duaal leren (en dus deeltijds aan de slag gaan).

Voor de bouwbedrijven bestaat de app bovendien in een webversie, zodat zij de sollicitaties vlot kunnen beheren.

Uitgebreid getest en goedgekeurd

Bouwbedrijven Willemen Infra en Kumpen Renovatietechnieken namen beide deel aan de testfase van de app. Zij klinken alvast heel positief.

Constructiv put vertrouwen uit positieve resultaten van een pilootproject in Limburg. Gedeputeerde Tom Vandeput wijst erop dat de provincie de introductie van nieuwe technologieën en digitale concepten in traditionele sectoren ondersteunt: “Want een digitale versnelling helpt onze economie wendbaarder te maken. Daarom trok Provincie Limburg 120.000 euro uit voor dit pilootproject. We zijn fier dat de app zich tijdens de proefperiode ontpopt heeft tot een innovatieve rekruteringstool en intussen op eigen benen staat. Een 100-tal werkkrachten gingen op deze manier al aan de slag in de Limburgse bouw. BILDR sluit dus prima aan bij de leefwereld van moeilijk bereikbare doelgroepen en zal vraag en aanbod in de bouw zeker faciliteren.”