Privacyverklaring

Bonussen en verloning: wat is de beste optie?

6 juni 2025
Tekst
Elien Verheye
Beeld
James Arthur

Cashbonussen blijven in veel bedrijven populair, maar ze zijn fiscaal inefficiënt. Alternatieve verloningsvormen zoals collectieve bonussen, warrants en cafetariaplannen worden steeds populairder, al roepen ze nog heel wat vragen op. Hoe kijken bedrijven naar de toekomst van verloning?

Wat is de huidige stand van zaken op vlak van bonussen en verloning in jullie organisatie?

Koen De Bisschop: “In mijn praktijk als arbeidsrechtadvocaat zie ik dat cashbonussen nog veel gebruikt worden, ondanks de zware belasting. De efficiëntie voor de werkgever ligt vaak tussen 30% en 40%. Toch blijven bedrijven deze weg bewandelen, ook al bestaan er fiscaal interessante alternatieven zoals cao 90 en winstpremies.”

Johan Weemaes: “Bij DELA kiezen we bewust voor collectieve bonussen via cao 90. Als coöperatie vinden we solidariteit belangrijk en dit systeem past bij onze bedrijfscultuur. Het groepsresultaat bepaalt de beloning. Vroeger werkten we ook met individuele bonussen, maar dat leidde soms tot interne spanningen. Enkel onze accountmanagers die werken met een omzetdoelstelling kunnen een individuele bonus verdienen.”

Claire Lesthaeghe: “Edgard & Cooper is een sterk performancegericht bedrijf, daarom blijven wij individueel belonen. Maar we zien ook de voordelen van collectieve systemen. Het blijft een evenwichtsoefening: hoe hou je iedereen gemotiveerd, zonder dat sommige medewerkers het gevoel krijgen dat hun extra inspanningen niet beloond worden?”

Aeke Van Den Broeke: “Bij Denys hebben we momenteel enkel individuele bonussen voor management, maar we bekijken de verschillende mogelijkheden om variabele verloning uit te breiden naar grotere groepen medewerkers. Al blijft het een uitdaging.”

Bieke Van Opbroeck: “Transparantie in verloning is belangrijker dan ooit. Jonge medewerkers onderhandelen sterk en zijn minder discreet over hun loon dan vroeger. Ze vergelijken salarissen en verwachten duidelijkheid over hoe hun prestaties beloond worden.”

Zijn collectieve bonussen altijd de beste oplossing?

Sylvie Marissal: “De sportsector werkt veel met prestatiemetingen. Daardoor is het voor ons moeilijk om volledig over te stappen op collectieve beloningen. Als je enkel collectief beloont, krijgen medewerkers soms hetzelfde bedrag, ongeacht hun werkelijke prestatie. Dat kan demotiverend werken. Daarom vinden we een individuele stimulans cruciaal.”

Koen De Bisschop: “Een van de grote nadelen van collectieve bonussen is dat je minder kan differentiëren. De winstpremie is een fiscaal voordelige optie, maar biedt beperkte flexibiliteit. cao 90 heeft voordelen, maar de administratieve lasten zijn dan weer zwaarder.”

Johan Weemaes: “Voor ons is cao 90 een evidentie. We hebben een sterke relatie met de vakbonden, waardoor de invoering vlot verliep. Bovendien zien we dat het past binnen onze bedrijfscultuur en langetermijnstrategie.”

Karen De Lathouwer: “Een collectieve bonus past niet altijd bij de realiteit van een team. We zien dat sommige medewerkers harder werken dan anderen, en dat moet ook erkend worden. Bij ons proberen we daarom bonussen te koppelen aan langetermijnontwikkeling, zoals opleidingen en persoonlijke groei.”

Warrants, een aantrekkelijk alternatief

Koen De Bisschop: “Warrants kunnen fiscaal aantrekkelijker zijn dan cashbonussen, maar ze hebben ook nadelen. Er bestaan twee soorten: de ‘pure cashvervanger’, waarbij de werknemer de warrant onmiddellijk kan omzetten in geld en de versie met een blokkeringsperiode van een jaar. Die laatste is fiscaal voordeliger, maar werknemers moeten langer wachten op hun geld.”

Sylvie Marissal: “Dat zorgt soms voor weerstand. Werknemers vinden het systeem ingewikkeld en onzeker. Bij ons is de reactie vaak: "Wat is een warrant? Hoe werkt dat precies?" Mensen met een administratieve functie nemen minder risico’s en stappen er minder snel in.”

Willem Van der Mijnsbrugge: “Toch zien we bij ons dat mond-tot-mondreclame werkt. Werknemers die twijfelen, worden vaak over de streep getrokken door collega’s die al ervaring hebben met warrants.”

Koen De Bisschop: “Een ander nadeel van warrants is dat ze bij ontslag of vertrek soms vervallen. Dat kan een struikelblok zijn, want medewerkers willen zekerheid over hun inkomsten.”

Is pay-for-performance nog houdbaar?

Koen De Bisschop: “De klassieke pay-for-performance-benadering staat onder druk. Bonussen moeten aansluiten bij langetermijnmotivatie, niet enkel kortetermijnprestaties. Bovendien zijn subjectieve evaluaties een bron van frustratie.”

Bieke Van Opbroeck: “Transparantie is cruciaal. Mensen willen weten waarom ze een bepaalde bonus krijgen. Zonder heldere evaluatiecriteria creëer je ongenoegen.”

Willem Van der Mijnsbrugge: “Evaluaties blijven een moeilijk punt. Continu feedback geven helpt, maar uiteindelijk moet je als manager ook moeilijke gesprekken voeren. Dat is niet voor iedereen evident.”

Karen De Lathouwer: “Cafetariaplannen winnen aan populariteit, maar moeten eenvoudiger worden. Werknemers willen flexibele voordelen die aansluiten bij hun levensfase.”

Aeke Van Den Broeke: “Work-lifebalance is een hot topic. Individuele noden verschillen sterk. De ene medewerker wil extra verlofdagen, de andere een fietsleasing.”

Sylvie Marissal: “Fietsen zijn bij ons enorm populair. We hebben deelfietsen aan het station geplaatst en die worden dagelijks gebruikt. Mobiliteit verandert en bedrijven moeten daarop inspelen.”

Koen De Bisschop: “Het mobiliteitsbudget wint terrein, vooral in Brussel. Maar in Vlaanderen en Wallonië blijft het voorlopig een nicheproduct.”

Claire Lesthaeghe: “De jongere generatie denkt anders over mobiliteit. Ze stellen steeds vaker de vraag: “Moet ik eigenlijk een auto hebben?” Dat was tien jaar geleden ondenkbaar. Ze geven hem liever af of laten hem staan op de parking.”

De toekomst van flexibel verlonen

Bieke Van Opbroeck: “Flexibel verlonen wordt onmisbaar, want de ene medewerker wil een hogere bonus, de andere meer vakantiedagen. Een one-size-fits-all-aanpak werkt niet meer.”

Johan Weemaes: “Exact. Verloning moet aansluiten bij de realiteit. Loon blijft belangrijk, maar de nieuwe generatie kijkt verder dan cash.”

Dit is het eerste deel van de rondetafel over bonussen en verloning. Het volledige artikel verscheen in het printmagazine van mei. Interesse in een membership? Contacteer rosanne.beeckman@nieuwemediagroep.be