Privacyverklaring

Brusselse start-ups tevreden over Brussel, maar talent is een pijnpunt

21 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Negen op de tien Brusselse start-ups vinden hun stad een ideale uitvalsbasis om te ondernemen. De uitstekende IT-infrastructuur en het aanbod aan start-upbegeleiding scoren goed. Talent is echter een knelpunt.

Met dit resultaat staat Brussel bovenaan de lijst van innovatiecentra naast Parijs, Berlijn en Londen. Enkel Zürich en Amsterdam scoren beter voor het gemak van het zakendoen. Dat is de conclusie van de Europese Start-up Survey van PwC.

Belangrijkste uitdagingen

Toch is er nog ruimte voor verbetering om van Brussel een internationale hub voor start-ups te maken. De grootste uitdaging volgens het onderzoek, is het vinden van klanten. Dat wordt bevestigd door 35 procent van de ondervraagde Brusselse start-ups. Ter vergelijking: het EU-gemiddelde is 23 procent. 

Soft skills belangrijker dan diploma

Uit het onderzoek blijkt ook dat startende ondernemingen in Brussel het moeilijk vinden om kwalitatief hoogstaand personeel aan te trekken. Vooral het gebrek aan bepaalde vaardigheden van de potentiële kandidaten is een probleem. Bij het zoeken naar kandidaten zijn soft skills zoals interpersoonlijke vaardigheden of creativiteit en out of the box handelen het belangrijkst voor de start-ups. Slechts de helft acht het nodig dat kandidaten een diploma hoger onderwijs bezitten.