Privacyverklaring

Cobots voor een veiliger en gezonde hybride werkplek

24 augustus 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
VUB

VUB-onderzoekers en partners krijgen 6,5 miljoen Europese steun voor ontwikkeling van de nieuwste generatie ergonomische robots. Wellicht bieden zij een oplossing voor de ruim 40 miljoen werknemers in Europa die spier-, gewrichts- en zenuwpijnen lijden ten gevolge van fysiek zware taken. Die aandoeningen veroorzaken de helft van de afwezigheden in bedrijven.

Onderzoekers werken nu aan robots, cobots en exoskeletons die dat werk kunnen verlichten. Het door de EU gefinancierde SOPHIA-project, waaraan ook de Vrije Universiteit Brussel met drie onderzoeksgroepen deelneemt, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie cobots en exoskeletons ontwikkelen.

Hybride werkplek

“Veel tillen, buigen of bepaalde repetitieve handelingen leiden tot fysieke ongemakken. SOPHIA beoogt het ontwerp, de integratie en de evaluatie van innovatieve robotica-toepassingen die dat verhelpen. Het uiteindelijke doel is een veilige hybride werkplek te creëren voor mens en robot. “Zo bieden we een antwoord op twee belangrijke uitdagingen: ten eerste zorgen voor gezondere werkplekken met minder absenteïsme en ten tweede productievere bedrijven en dus een sterkere economie. We zijn uiteraard bijzonder blij met de subsidie van 6,5 miljoen die de EU het project toekent,” aldus prof. Vanderborght.

SOPHIA staat voor ‘Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production’. Onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia verenigt het twaalf verschillende partners uit zes EU-landen, die gespecialiseerd zijn in robotica en de sociale en fysieke interacties op de werkvloer.

Het Brubotics-onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel is met drie betrokken onderzoeksgroepen de enige Belgische partner. Prof. Bram Vanderborght (robotica en core lab manager Flanders Make) zal software ontwikkelen om de robots aan te sturen, prof. Kevin De Pauw (menselijke fysiologie) zal onderzoek voeren naar hoe mensen op fysiek en cognitief vlak reageren op robots. Prof. An Jacobs (sociologe, bij imec-SMIT-VUB) zal zich toespitsen op de evaluatie van sociale acceptatie en wenselijkheid van de innovaties, waarbij de mens centraal staat.

Brussel als AI-hoofdstad

De VUB-deelname aan SOPHIA is een verderzetting van het door Innoviris en IMEC ondersteunde Claxon-project waarin de VUB mee een cobot voor Audi Brussel ontwikkelde. Dat het VUB-Brubotics-onderzoekscentrum met haar expertise deelneemt aan een groot Europees project ligt in lijn met de ambitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om Brussel uit te bouwen tot AI-hoofdstad: ”Met onze interdisciplinaire aanpak willen wij Artificiële Intelligentie en Robotica ontwikkelen voor het gemeenschappelijk belang. Dat kan voor betere werkomstandigheden zijn, zoals in het geval van dit SOPHIA-project, maar het kan ook voor andere belangrijke maatschappelijke uitdagingen zijn, zoals een vlottere mobiliteit of de strijd tegen Corona,” besluit Bram Vanderborght.