Privacyverklaring

Coronavirus: richtlijnen voor op de werkvloer en 10 steunmaatregelen voor bedrijven

12 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De regering neemt extra maatregelen om het risico op een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Ze beveelt richtlijnen aan tot ‘social distancing’, ook op de werkvloer. Voorts zijn er op federaal niveau tien fiscale en sociale steunmaatregelen uitgevaardigd voor bedrijven.

In een brief aan de interprofessionele sociale partners uit de Groep van 10 roept de federale minister van Werk op om volgende maatregelen toe te passen op de werkvloer:

  • mogelijkheid tot telewerk (zeker in landschapskantoren);
  • zoveel mogelijk vergaderingen op afstand (teleconferentie, Skype, …);
  • uitstellen van bijeenkomsten (zoals personeels- of bedrijfsfeesten);
  • fysiek afstand houden op de werkvloer;
  • flexibel zijn in het toestaan van verlof;
  • ruime toepassing en eventuele uitbreiding van glijdende werktijden, wat zal resulteren in minder werknemers die op hetzelfde moment op de werkvloer zijn en in een meer gespreid gebruik van openbaar vervoer;
  • het wordt aangeraden om opleidingen in grote groepen waar mogelijk uit te stellen.

Tien steunmaatregelen

De maatregelen om het coronavirus in te dijken, kunnen hinderlijk zijn in de organisatie van economische activiteiten. De federale ministerraad van 6 maart keurde daarom tien steunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen goed.

Doel is de ondernemingen die economisch door de coronacrisis zijn getroffen de mogelijkheid te bieden hun werknemers tijdelijk werkloos te stellen.

Anderzijds wordt er voorzien in modaliteiten voor de spreiding, het uitstel en de vrijstelling van de betaling van sociale bijdragen, voorheffing en sociale en fiscale belastingen voor ondernemingen en zelfstandigen.

essenscia geeft een beknopt overzicht vinden van die maatregelen:

  1. Erkenning van Covid-19 als motief voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht verlengd tot 30 juni 2020.
  2. Uitkeringen tijdelijke werkloosheid (zowel om economische redenen als bij overmacht) wordt voor een periode van drie maanden verhoogd van 65 naar 70%. Meer informatie over deze maatregelen is beschikbaar op de RVA-website.
  3. Covid-19 wordt aanvaard als factor die een RSZ-betalingsplan (minnelijke betalingstermijnen) voor de sociale werkgeversbijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2020 mogelijk maakt. Meer informatie beschikbaar op de RSZ-website.
  4. Betalingsplan btw: mogelijkheid tot spreiding van de btw-aflossingen (maandelijkse vervaldag) en tot vrijstelling van de gebruikelijke boetes en vertragingsrente.
  5. Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing: mogelijkheid stortingen te spreiden en vrijgesteld te worden van de boetes.
  6. Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting: mogelijkheid om uitstel van betaling te vragen voor de personenbelasting en de vennootschapsbelasting.  Deze maatregelen gelden enkel mits de betaalmoeilijkheden verband houden met het Corona-virus. Meer informatie over deze fiscale maatregelen via de website van de FOD Financiën.
  7.  Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen.
  8. Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen voor de eerste twee kwartalen van 2020 mits er een aantoonbaar verband is met Covid-19.
  9. Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen in hoofdberoep (overbruggingsrecht op grond van gedwongen stopzetting van de activiteit, zodra die langer dan een week duurt). Meer informatie over de maatregelen voor zelfstandigen via de RSVZ-website.
  10. Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten: geen boetes of sancties aan dienstverleners, bedrijven en zelfstandigen voor alle federale overheidsopdrachten waarvan vertraging of niet-uitvoering te wijten is aan Covid-19.

Bron en extra info essenscia.