Privacyverklaring

Covid verdiepte de genderkloof zowel thuis als op het werk

17 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Eurofound

De covid-19-crisis verdiepte genderkloven op de arbeidsmarkt, op de werkplek en op het vlak van werkomstandigheden. Vooral telewerkende moeders van jonge kinderen gingen achteruit op het vlak van balans tussen leven en werk en op het vlak van carrière.

Dat blijkt uit studiewerk van de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound), een agentschap van de Europese Unie. De studie leert onder meer dat vrouwen sterker getroffen werden door werkloosheid en dat vooral bij de laagste lonen. Dat gold weliswaar niet voor banen die telewerk mogelijk maken en voor sectoren waarin ze sterk vertegenwoordigd zijn, zoals een aantal essentiële diensten.

Telewerkende moeders van jonge kinderen

Het leven thuis gedurende de covid-19 crisis werd uiteraard uitdagender en de balans tussen werk en leven ging er sterk op achteruit voor zowel mannen als vrouwen.

De verminderde levens- en werkkwaliteit was uitgesprokener voor telewerkende moeders met jonge kinderen. Nieuw onderzoek leert dat meer vrouwen de switch maken naar telewerk of flexibele werkregelingen. Daardoor lopen ze meer risico op genderongelijkheid. Ze doen meer onbetaald werk en zijn minder zichtbaar op de werkplek, wat onbedoelde gevolgen kan hebben op de carrière, op loon en pensioenopbouw.

Conflicten tussen werk en leven, volgens gender en rol als ouder - Bron Eurofound

Door de covid-19 crisis steeg de nood aan onbetaald werk en dat accentueerde nog de kloof: het aandeel van vrouwen in zorgtaken, koken en schoonmaken verhoogde nog. Mannen spendeerden ook meer tijd aan onbetaald werk, maar dan meer aan tuinieren, klussen en gezinsleden transporteren. In duale verdienersgezinnen steeg het aandeel van vaders in de zorgtaken alleen maar als de moeder buitenshuis werkte en de vader niet.

Langere werkweken

Onder werknemers werden werkweken langer, maar de werkweek van vrouwen, rekening houdend met betaald én onbetaald werk, overtrof die van de man met zeven uur in de EU. Het verschil groeit aan tot bijna negentien uur als je alleen maar diegenen vergelijkt in voltijds werk én met kinderen.

Gemiddelde totale werktijd van individuele werknemers in de EU27 - Bron: Eurofound

Bron: Eurofound, COVID-19 pandemic and the gender divide at work and home