Privacyverklaring

De Eerste 100 van Benoît Houtevels: “We vormen de verbinding tussen hr en it”

1 maart 2020
Tekst
Patrick Verhoest

Engie zet in op de digitalisering van de hr-processen. Daarom benoemde het bedrijf Benoît Houtevels aan het hoofd van een vijftienkoppige hr-cel die alleen met verandering bezig is en alles wat met data en automatisering te maken heeft.

Benoît Houtevels werd honderd dagen geleden aangesteld tot head of hr change, tools & analytics voor de BeNeLux Business Unit. Deze eenheid telt twintigduizend medewerkers die zich elke dag inzetten om de zero-carbon as-a-service-missie van ENGIE in de praktijk om te zetten Hij werd leider van het team waar hij eerder al deel van uitmaakte als projectleider en was tevreden met de hem toegewezen cellen. “Ik geloofde in de collega’s. Ik moest ze alleen uit hun silo halen en meer samen laten werken. Ik leerde ze tijdens mijn eerste maanden als chef beter met elkaar en met de andere collega’s communiceren. We organiseerden diverse workshops en werden meer wendbaar. We kijken ook meer over de teams heen hoe we beter onze deadlines kunnen halen.”

Strategische beslissingen
De afdeling van Benoît Houtevels is een hr-competencecenter en situeert zich tussen hr en it. Het team pakt alles aan wat hr performance & analytics, verandering en digitalisering aangaat. “Onze focus is de medewerker- evenals de managerervaring. Nieuwe technologieën en artificiële intelligentie worden op de voet gevolgd.” De profielen zijn businessanalisten, die de link vormen tussen hr en it. Ze begrijpen de taal van beiden, maken de verbinding en vertalen de noden met focus op continue verbetering. Soms gebeurt dit op een disruptieve manier.

“We stellen rapporten en managementdashboards ter beschikking van hr en Comex, zodat zij deze als basis van hun strategische beslissingen kunnen gebruiken. Ook tools om beter te rekruteren en om managers te ondersteunen, behoren tot onze verantwoordelijkheid. De digitalisering draagt bij tot het papierloos werken. We leveren hulpmiddelen om de hele carrière van de collega’s te ondersteunen. We noemen dat From Hire to Retire”, zegt Benoît Houtevels.

Administratieve last verminderen
De focus en het belangrijkste objectief van het team is de administratieve last verminderen. Hij wijst er op dat het doel zeker niet is om tot minder fte’s te komen. Zijn voorbeeld is dat van de rekrutering. “Door artificiële intelligentie en chatbots gebeuren repetitieve taken en opdrachten met geringe toegevoegde waarde niet langer door mensen. Zo kunnen rekruteerders zich toeleggen op het selecteren van de juiste kandidaten, hun belangrijkste taak. Vroeger verloren we 70 procent van de geïnteresseerde sollicitanten omdat onze tools niet gebruiksvriendelijk waren. Het kostte hen een half uur om onze vragen te beantwoorden. Nu zijn er nog vijf vragen en het klikwerk werd tot een minimum beperkt. Zo verbeteren we de ervaring van de kandidaat en vergemakkelijken we het werk van collega’s. De beslissing zelf zullen we nooit aan een machine overlaten.”

Nieuwe projecten
Gedurende de eerste 100 dagen van Benoît Houtevels als head of change, tools & analytics werd heel wat ontwikkeld, via proefprojecten getest en geïmplementeerd. 2020 wordt het jaar van de verdere uitrol en het digitaal bereiken van de arbeiderspopulatie. Toch staan nog nieuwe projecten in de steigers. “We gaan het complexe onboardingproces eenvoudiger en aantrekkelijker maken voor elke betrokkene en vooral voor de nieuweling. Contracten zullen automatisch aangemaakt en digitaal getekend worden. Gedurende de eerste 100 dagen na aankomst, zullen we de nieuweling op allerlei manieren opvolgen. Zijn ervaring en eerste indruk zo aangenaam mogelijk maken en de retentie verhogen, is het doel.