Privacyverklaring

De eerste 100 van Christel Van Bortel: “Ik ben de businesspartner van het directiecomité”

1 april 2020
Tekst
Patrick Verhoest

Christel Van Bortel, de nieuwe group hr-director bij Van Genechten Packaging, ondersteunt tien lokale hr-managers doorheen Europa, Letland en Rusland. Maar in de eerste plaats is ze de businesspartner van het directiecomité van het verpakkingsbedrijf.

Van Genechten Packaging is internationaal actief als toonaangevend producent van bedrukte vouwkartonnen verpakkingen. Honderd dagen geleden wierf het bedrijf tegelijk een ceo en een group hr-director aan. Christel Van Bortel – net op zoek naar een nieuwe uitdaging – werd hr-eindverantwoordelijke voor de 1.750 medewerkers en 10 productiesites tellende organisatie. Haar opdracht is tweeledig. Zij is in de eerste plaats de hr-businesspartner van het directiecomité. “Ik werk de hr-strategie uit en implementeer de structuren voor de groep en het hoofdkantoor in Turnhout. Daarnaast moet ik vooral de leden van het directiecomité ondersteunen bij het ontwikkelen van een beter hr-bewustzijn. Omdat mijn functie al meer dan een jaar niet was ingevuld, startte ik van nul. Dat bracht heel wat uitdagingen met zich mee.”

Moderne hr-aanpak
In de tweede plaats ondersteunt Van Bortel de nationale hr-managers. In elk van de andere negen productiesites werkt een lokale hr-verantwoordelijke met zijn team. “Het is mijn opdracht hen de nodige tools aan te reiken, afgestemd op hun bedrijfsdoelstellingen. Ze moeten sleutelprocessen ontplooien. Daarnaast maak ik de teams businessminded en help hen een goede ondersteuning te zijn voor hun plantmanager. Samen gaan we naar een moderne hr-aanpak.” De opdracht bestaat uit veel communiceren, informeren en medewerkers met elkaar verbinden. Daarvoor gaat Christel Van Bortel vaak in gesprek: “Het gebeurt meestal vanop afstand, maar ik ga regelmatig ter plekke. Recent ging ik in Rusland kennismaken om te voelen wat daar allemaal leeft.”

Transparante organisatie
Na honderd dagen is de kennismaking achter de rug. Het directiecomité maakte de klik en bekijkt al eens vaker de zaken vanuit de people-invalshoek. Ook in de lokale sites zijn de medewerkers stilaan gewoon dat er een groepsverantwoordelijke is opgedoken voor het hr-gebeuren. Van Bortel getuigt: “We leverden heel wat nieuws. Een kpi-rapportering, gestandaardiseerd over de groep, en het performancemanagementproces werden ook opgestart. De hr-reflex is een feit en internationaal werd al heel wat verwezenlijkt. De hele organisatie is transparanter geworden.”

Voor Van Bortel is de overstap meegevallen. “Het was een logische stap vooruit in mijn carrière. Bij Plastipack Packaging werkte ik nog voor een Europese divisie. Nu ben ik lid van het directiecomité en rapporteer ik rechtstreeks aan de ceo. De raad van bestuur kijkt mee en dat is interessant om mee te maken. De overstap bevalt me heel goed.”

Duurzaamheid
Een belangrijke uitdaging voor de verpakkingsindustrie is duurzaamheid, weet de hr-groepsdirecteur. Verpakkingen moeten steeds meer herbruikbaar zijn. Tegelijk wil de klant in het oog springende en vernieuwende verpakkingen. “We hebben alvast een goede internationale spreiding, wat in ons voordeel speelt. We moeten mee met de vernieuwende trends en daarop inspelen. Wat hr betreft, is de opdracht de internationale teams verder aligneren en nog beter op elkaar afstemmen. Daarvoor moeten we ook in 2020 de juiste profielen aanwerven. Dat lukt nog altijd aardig, omdat we een aantrekkelijk product te bieden hebben. Daarnaast wil ik ook goed begrijpen waarom sommige medewerkers ons verlaten. Daaruit wil ik leren voor de toekomst.”