Privacyverklaring

De groepsverzekering is belangrijker dan ooit in deze arbeidsmarkt

10 juli 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts

Kristof Wollaert werkt als verzekeringsconsulent bij Junto, een consultant voor grote banken en verzekeraars. Kristof specialiseert in groepsverzekeringen, zeg maar de tweede pensioenpijler.

Het volgen van een grondige training over pensioenen vormde het startpunt van de carrière van de young potential. Bij Junto geven ze de opleiding de frappante naam ‘het pensioenbad’. Met de nodige bagage vanuit zijn opleiding kon Kristof direct starten bij NN Verzekeringen op de afdeling werknemersvoordelen waar de focus lag op groepsverzekeringen. “Het toekennen van een groepsverzekering is vandaag belangrijker dan ooit met de krapte op de arbeidsmarkt”, stipt Kristof aan. Dat is ook te merken aan het aantal werkgevers dat dergelijke verzekering aanbiedt aan zijn werknemers. In België ligt dat percentage volgens Candriam op 75%.

Drie tips voor het afsluiten van een groepsverzekering

Vanuit het standpunt van een bedrijfsleider zijn er belangrijke aandachtspunten bij het afsluiten van een groepsverzekering.

Een eerste aandachtspunt is het verschil tussen een doelplan waarbij het eindkapitaal gegarandeerd is en een lastenplan waarbij de werkgever zich engageert om een vast percentage van het brutoloon te storten in de groepsverzekering. Bij de eerste vorm ligt de verantwoordelijkheid om tot een bepaalde eindsom te komen bij de werkgever terwijl bij een lastenplan het eindkapitaal afhankelijk is van de percentuele bijdrage en de beleggingsprestaties van het onderliggende beleggingsfonds en het risico op een eventueel tekort bij de werknemer ligt. Het merendeel van de bedrijfsleiders kiest daarom tegenwoordig voor een lastenplan.

“Een tweede aandachtspunt is om een plan op maat te voorzien waarbij er een correcte afstemming is van de overlijdensdekking met de persoonlijke situatie van de werknemers”, zegt Kristof. “Voor gezinnen die sterk leunen op uw werknemer voor het gezinsinkomen is een overlijdensdekking een must”, benadrukt Kristof. Ook in het geval waarin een werknemer bijvoorbeeld gekozen heeft voor een schuldsaldo op de helft van de woning, zal een aanvullend inkomen voor de nabestaanden van de werknemer goed van pas komen.

In sommige gevallen is een overlijdensdekking overbodig, bijvoorbeeld voor alleenstaanden. “De kost voor zo’n dekking eet een stuk van uw rendement op”, zegt de young potential.

Ten derde is het nuttig om een tak 23 met variabel rendement te verkiezen boven een tak 21 met vast rendement. De premies voor een tak 21 liggen tegenwoordig tussen 0,25% en 0,50% terwijl een werkgever minstens 1,75% moet garanderen en het verschil zelf moet bijpassen. Bij tak 23 liggen de rendementen een stuk hoger waardoor werkgevers minder moeten bijleggen.

Dit artikel verscheen eerder in ons zusterblad FDmagazine

Meer in het topic: groepsverzekering