De hangmatboeken van Bie De Backer

14 juli 2020
Tekst
Melanie De Vrieze
De hangmatboeken van Bie De Backer

We namen ons voor om te polsen naar uw ‘zwembadboeken’, maar gezien de omstandigheden hebben we die maar omgedoopt tot hangmatboeken. Maar het lijstje is razend interessant. Vandaag Bie De Backer van Durabrik.

Op de salontafel van Bie De Backer, hr & communications director bij Durabrik, liggen heel wat boeken te wachten. Een van die boeken is Check-in van Jochanan Eynikel (zijn hangmatboeken krijgt u trouwens ook). ”Ik was aanwezig bij de lancering van zijn boek, maar ik ken hem ook persoonlijk omdat we samen een opleiding volgden. In zijn boek heeft hij het vooral over betekenis geven aan bedrijven. Ook bij Durabrik werken we hard aan die betekeniseconomie. Ik ben heel benieuwd hoe hij dit, vanuit zijn filosofische achtergrond, bekijkt.”

Wanneer het druk is, grijpt Bie De Backer graag naar een roman. ”Dat ontspant me meer dan een managementboek”, zegt ze. Tijdens de lockdown las ze onder meer Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. “Ik vond het interessant om het boek op dit moment te lezen. Hij kijkt op een kritische manier naar de grenzen van het massatoerisme. Vinden we het wel nog tof om allemaal naar dezelfde plek te gaan? Ook mensen zoals ik, die zichzelf liever geen toerist noemen, maar reiziger op zoek naar een alternatieve bestemming, neemt hij onder de loep. Het boek heeft me geholpen om te aanvaarden dat ik dit jaar beter eens niet op reis zou gaan. Vanuit die optiek was het helend om Grand Hotel Europa nu te lezen.”

Bie de Backer boekte een reis naar Georgië en de Kaukasus voor deze zomer, na het lezen van Het achtste leven van Nino Haratischwili. “Het is een dik boek, maar het leest wel als een trein. Het verhaal gaat over verschillende generaties vrouwen in Georgië, maar geeft tegelijk ook een boeiende kijk op het communisme in verschillende tijdperken. Door het boek bekijk je de geschiedenis van Rusland op een andere manier. Het is een vlot geschreven, historische roman die je zin geeft om op reis te vertrekken. Maar dit droomland zal nog even moeten wachten.”

We kijken in deze reeks verder uit naar de hangmatboeken van onder meer Ilse Janssens (Emmaüs), Jan Denys (Randstad), Jochanan Eynikel (Etion) en Ingrid Dierckx (J&J).