Hybride leerruimte van KU Leuven bekroond

27 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
imec
Hybride leerruimte van KU Leuven bekroond

KU Leuven kreeg een onderscheiding voor haar virtuele klas op de campus van KULAK in Kortrijk. Het gaat om een hybride ruimte met studenten die aanwezig zijn en anderen die de les virtueel volgen.

KU Leuven heeft de 'EUNIS Award for best overall AV-enabled Education Space 2020' gewonnen en was laureaat in de subcategorie 'best enabled classroom space'. De Europese netwerkorganisatie EUNIS (European University Information Systems) gaf de prijs voor de virtuele klas op Campus Kulak in Kortrijk. De docent geeft er les aan studenten die lijfelijk aanwezig zijn, maar er is ook interactie mogelijk met een groep studenten die meevolgen vanuit verschillende locaties. Zij worden individueel op de schermen achteraan het lokaal zichtbaar voor de docent wat het dynamisch lesgeven sterk bevordert. 

Studenten kunnen kiezen

De hybride virtuele klas combineert de mogelijkheid van face-to-face en remote leren. Ook binnen deze leersetting blijft de interactiviteit behouden en kunnen studenten vanaf afstand mondeling vragen stellen en deelnemen aan quizzen en polls. 

Multilocatieleren biedt heel wat voordelen voor bijvoorbeeld werkstudenten, trainingen aan werknemers, Erasmusstudenten en voor studenten die voor een langere periode ziek zijn.

De virtual classrooms worden momenteel - in deze coronatijden - maximaal ingezet om het online lesgeven vorm te geven. Op vandaag zijn er vier dergelijke virtuele classrooms actief op de campus. Er worden mechanismen ingezet zoals behavior tracking, AV-verwerking en geautomatiseerde videorichting, wat het onderwijs en leren op afstand even interactief en effectief maakt als traditioneel face-to-face leren.