Hoe verandert artificiële intelligentie (AI) de arbeidsmarkt? Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen waar de arbeidsmarkt momenteel voor staat? We vroegen het aan Karolien Scheerlinck, Manager AI Center of Excellence (I&T) bij VDAB.
Karolien Scheerlinck: De arbeidsmarkt staat onder druk door enkele structurele uitdagingen, zoals de vergrijzing van de beroepsbevolking en de groeiende vraag naar specifieke, vaak digitale vaardigheden. Bedrijven kampen met tekorten aan geschikt talent en de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt neemt toe. Tegelijkertijd biedt AI veel mogelijkheden om deze problemen aan te pakken, door uit data geëxtraheerde inzichten te bieden, door meer inclusiviteit te bevorderen in werving en selectie en door processen efficiënter te maken.
Hoe ziet AI er in de praktijk uit binnen het HR-domein? Wat kunnen HR-managers verwachten?
Karolien Scheerlinck: AI transformeert de manier waarop organisaties talent aantrekken en selecteren. Waar bedrijven voorheen sterk afhankelijk waren van manuele processen, biedt AI nu de mogelijkheid om enorme hoeveelheden data te analyseren. AI-gestuurde tools gaan verder dan enkel trefwoorden matchen in cv’s en vacatures. Ze kunnen bijvoorbeeld inzicht bieden in persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden, maar ook culturele fit inschatten. Dit zorgt voor betere en efficiëntere matches. Daarnaast helpt AI om onbewuste vooroordelen te verminderen, wat uiteindelijk een meer diverse en inclusieve arbeidsmarkt ondersteunt.
Hoe draagt VDAB bij aan deze transformatie?
Karolien Scheerlinck: VDAB speelt een belangrijke rol in de integratie van AI binnen de Vlaamse arbeidsmarkt. Wij hebben tools ontwikkeld zoals TalentAPI en Jobbereik. TalentAPI biedt gepersonaliseerde vacaturesuggesties aan werkzoekenden, gebaseerd op hun vaardigheden en interesses. Jobbereik helpt mensen inzicht te krijgen in hun eigen competenties en welke stappen ze kunnen zetten om zich verder te ontwikkelen. Voor bedrijven betekent dit dat ze sneller en gerichter de juiste talenten kunnen aantrekken. VDAB zet AI in ter ondersteuning van het beslissingsproces van zijn medewerkers en klanten, maar niet te vervanging ervan. VDAB gaat geen automatische besluitvorming doen op basis van AI outputs. Er moet altijd een menselijke validatie van de resultaten plaatsvinden.
Ondanks de voordelen die AI biedt, zijn er ook uitdagingen. Wat zie jij als de belangrijkste knelpunten voor HR-managers bij de inzet van AI?
Karolien Scheerlinck: Een van de grootste uitdagingen is het behoud van het menselijke aspect in het wervingsproces. AI kan veel processen automatiseren maar zal nooit persoonlijke interactie kunnen vervangen. We moeten AI inzetten om ons werk te faciliteren en te ondersteunen. Maar niet alles kan uit data gehaald worden, dan denk ik maar aan motivatie, bepaalde communicatieve vaardigheden,... Onze kracht zit in het persoonlijk contact met onze medewerkers en klanten. Dankzij AI kunnen we focus op onze kerntaak. Het gaat dus om de juiste balans tussen technologie en menselijke inzichten. Het gaat om de juiste balans tussen technologie en menselijke inzichten.
Daarnaast is transparantie cruciaal. Kandidaten en medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat AI-systemen eerlijk en transparant zijn. Dat betekent dat HR-managers duidelijke uitleg moeten geven over hoe AI-beslissingen worden genomen en welke data worden gebruikt.
Tot slot moeten bedrijven zich bewust zijn van de ethische en juridische implicaties van AI. Met de opkomst van regelgevingen, zoals de AI Act van de Europese Unie, moeten organisaties ervoor zorgen dat hun gebruik van AI in lijn is met de wet en dat er geen discriminatie plaatsvindt.
Hoe kunnen HR-managers AI verantwoord en effectief inzetten in hun wervingsprocessen?
Karolien Scheerlinck: Ten eerste zou ik HR-managers aanraden om AI-gestuurde tools te omarmen. Deze technologieën kunnen het rekruteringsproces aanzienlijk efficiënter maken en tegelijkertijd helpen bij het verminderen van onbewuste vooroordelen.
Daarnaast is samenwerking met partners, zoals VDAB, essentieel. Wij bieden AI-oplossingen en hebben expertise opgebouwd die bedrijven kan helpen om het juiste talent te vinden.
Een ander belangrijk punt is het ethische aspect. Zorg ervoor dat AI op een verantwoorde manier wordt ingezet, met respect voor privacy en diversiteit, en dat het gebruik van AI voldoet aan de geldende regelgeving.
Tot slot moeten HR-managers de ontwikkelingen op het gebied van AI nauwgezet volgen en openstaan voor experimenten met nieuwe technologieën om hun processen te blijven optimaliseren.
Hoe zie je de toekomst van AI binnen de arbeidsmarkt? Welke rol speelt VDAB hierin?
Karolien Scheerlinck: De toekomst van AI binnen de arbeidsmarkt is veelbelovend. AI zal een cruciale rol blijven spelen in het efficiënter en effectiever maken van wervingsprocessen, het verbeteren van de match tussen werkzoekenden en vacatures, en het ondersteunen van inclusiviteit. VDAB zal hierin blijven innoveren en AI gebruiken om een efficiënte, ethische en inclusieve arbeidsmarkt te creëren.
Onze focus blijft liggen op het ondersteunen van onze medewerkers en klanten met AI, waarbij de menselijke validatie altijd centraal staat.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.