Privacyverklaring

De impact van kanker op de werkvloer

19 maart 2025
Tekst
Elien Verheye
Beeld
Aurore Delsoir

Een op drie mensen in de EU krijgt ooit te maken met kanker. In België alleen al worden jaarlijks 76.000 nieuwe gevallen geregistreerd, waarvan 36% jonger is dan 65 jaar. Dit zijn collega’s, medewerkers en leidinggevenden. Om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen, organiseerden we op 18 februari samen met Htag het evenement “wanneer kanker binnensluipt op het werk”.

Kanker is vandaag de derde belangrijkste reden voor langdurige afwezigheid. Maar die werkonderbreking beïnvloedt meer dan enkel de patiënt. Teams, collega’s en leidinggevenden ervaren ook gevolgen. Hoe zorgen we ervoor dat zowel de getroffen werknemer als de werkomgeving goed worden begeleid? Het zijn vragen waar velen geen antwoord op hebben.

De emotionele en professionele impact

Een kankerdiagnose brengt onzekerheid en angst met zich mee, zowel voor de patiënt als voor collega's en leidinggevenden. Teams ervaren niet alleen de afwezigheid van een collega, maar ook een verhoogde werkdruk en emotionele belasting.

Werkgevers moeten een ondersteunende omgeving creëren waarin niet alleen medische en ergonomische hulpmiddelen beschikbaar zijn, maar ook aandacht is voor begeleiding op maat. Een open bedrijfscultuur waarin kanker bespreekbaar is zonder stigma, is daarbij essentieel. De beslissing om een diagnose met collega's te delen is en blijft persoonlijk, maar openheid kan leiden tot meer begrip en steun.

Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de beschikbare hulp en voorzieningen. Heldere interne communicatie via bijvoorbeeld een intranetpagina of workshops helpt werknemers, collega's en leidinggevenden om beter om te gaan met de situatie. Gespreksgroepen kunnen bijvoorbeeld een veilige ruimte bieden waarin werknemers ervaringen delen en steun vinden. Daarnaast kunnen leidinggevenden baat hebben bij trainingen over hoe ze het best omgaan met zieke werknemers. Een standaardaanpak werkt immers niet: iedere situatie is uniek en vereist een persoonlijke benadering.

Van diagnose naar re-integratie

De traditionele opvatting dat een werknemer pas terugkeert na volledige genezing moet plaatsmaken voor een flexibelere benadering. Werk kan juist bijdragen aan het herstelproces, het kan een houvast bieden. Initiatieven zoals het Cancer and Work-programma van BNP Paribas bieden ondersteuning aan zowel de patiënt als het team en de leidinggevenden.

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in de re-integratie. Sommige werknemers hebben behoefte aan een geleidelijke terugkeer, terwijl anderen juist sneller verantwoordelijkheid willen oppakken. Het is belangrijk om maatwerk te leveren en oog te hebben voor de impact op het team.

Terugkeer naar de werkvloer

Een succesvolle re-integratie vereist een goed doordacht plan waarin medische, praktische en psychologische factoren worden meegenomen. Als werkgever is het belangrijk dat je hier ruimte biedt voor persoonlijke voorkeuren en flexibel omgaat met de situatie. Deeltijdse werkhervatting en aangepaste taken kunnen helpen, maar begrip voor restklachten zoals vermoeidheid en concentratieproblemen is minstens zo belangrijk. Duidelijke communicatie binnen teams voorkomt misverstanden en bevordert een soepelere terugkeer. Empathie en flexibiliteit spelen hierin een sleutelrol.

Niet alle sectoren kunnen re-integratie bovendien op dezelfde manier aanpakken. In kantooromgevingen zijn flexibele werkopties vaak makkelijker toe te passen dan in productie- of fysieke beroepen. Daar zijn innovatieve oplossingen nodig, zoals werkhervattingscoaches die helpen bij het ontwikkelen van haalbare taken en werkschema’s.

De brug tussen zorg en werk

Samenwerking tussen hr, preventieadviseurs en medische professionals is cruciaal. Bedrijfsartsen kunnen een belangrijke schakel vormen tussen zorg en werk door in dialoog te gaan met zowel de werknemer als het bedrijf. Dit helpt bij het ontwikkelen van flexibele strategieën die aansluiten bij de behoeften van zowel de patiënt als de organisatie.

Kanker binnen bedrijven kan ook leiden tot innovatieve werkmethoden. Teams worden uitgedaagd om op een andere manier naar werkverdeling en organisatie te kijken, wat kan bijdragen aan een duurzamere en mensgerichtere werkomgeving.