Privacyverklaring

De kunst van positieve manipulatie: onbewuste beïnvloeding versterkt jouw leiderschap

2 december 2024
Tekst
Partner Content

Een meester in het manipuleren. Zo noemt Dominik Messiaen zichzelf. En terecht, want met z’n ervaring als illusionist en hypnotiseur weet hij mensen te brengen precies waar hij dat wil. Of zijn inzichten je als hr-professional van pas kunnen komen? Het woord is aan Dominik.

Jij geeft lezingen en workshops over de kracht van het onderbewuste brein.
Wat wil je daarmee bereiken?
Ik wil mensen vooral meegeven hoe belangrijk het is om op het onderbewuste niveau te communiceren. Het is pas op dat niveau dat je mensen emotioneel kunt raken en gedragsverandering en duurzame actie kunt initiëren.

Hoe kun je de poort naar dat onderbewuste niveau bij mensen openen?
Het begint met je lichaamstaal. Een open houding, glimlach en oogcontact
creëren vertrouwen. Dat geldt ook voor een beheerst gebruik van je stem.
Als leidinggevende wil je voorkomen dat je met een te hoge stem praat. Het onderbewuste codeert dat als een uiting van onzekerheid en zal dus minder
geneigd zijn om te geloven wat je vertelt.

Jij noemt jezelf een ‘meester in het manipuleren’. Ben je je bewust dat het woord ‘manipuleren’ een negatieve bijklank heeft?
Met dat woord wil ik vooral de aandacht trekken. (lacht) Maar in se gaat wat ik doe over hoe je mensen op een positieve manier kunt beïnvloeden om samen een doelstelling te bereiken waar je als team beter van wordt.

Neem nu het woord ‘mes’. Je kan een mes gebruiken om mensen te verwonden, maar een chirurg heeft het nodig om mensen te genezen. Manipuleren staat eigenlijk voor beïnvloeden. Ik wil mensen laten zien hoe je je beperkende gedachten en die van je team kan herkennen en ombuigen tot positieve overtuigingen. Zo kun je het volledige potentieel van elk individu en van de groep laten openbloeien.

Waarom is het zo essentieel om met mensen op het onderbewuste niveau te connecteren en communiceren?
Wist je dat wij als mens maar liefst 35.000 beslissingen per dag nemen? Stel dat je die allemaal met je bewuste brein zou analyseren, dan kom je bij manier van spreken je deur niet meer uit. (lacht) Maar gelukkig heeft ons brein daar iets op gevonden door heel wat processen te gaan automatiseren. Evolutionair gezien biedt dat twee grote voordelen: het gaat supersnel en kost weinig energie.

Eigen aan de mens is dat we het meeste van onze keuzes op het onderbewuste, emotionele niveau nemen, maar ze later met ons bewust brein rationaliseren. Informatie is interessant en leidt tot analyse. Maar het is de emotie die ons tot actie aanzet. Wil je mensen meekrijgen in je verhaal, dan zal je ze op die emotionele golflengte moeten zien te bereiken.

Welke inzichten deed jij op als hypnotiseur die ook voor hr-professionals een meerwaarde kunnen bieden?
Vertrouwen in jezelf hebben en vertrouwen bij anderen opwekken zijn essentieel.
Je wil oprecht contact maken. Wat je zegt, moet congruent zijn met wat je doet
en wat je uitstraalt. Je wil ook empathie tonen en mensen laten weten dat je hun potentieel ziet.

Vroeger had ik zelf veel last van faalangst. Maar door anders naar falen te gaan kijken en het als interessant leermoment te gaan beschouwen, is de druk bij mezelf grotendeels weggevallen en ben ik beter gaan presteren. Je kan dit evenzeer toepassen op de bedrijfswereld. Als je mensen niet alleen beoordeelt op hun resultaten maar op de inspanningen die ze leveren om een gemeenschappelijk doel te bereiken, creëer je een stimulerend werkklimaat waarbinnen het talent van mensen kan openbloeien.

‘Je bent wie je denkt dat je bent’. Waarom is die zin voor jou zo veelzeggend?
Ons zelfbeeld wordt voor 80% gevormd voor we zeven jaar zijn. Tijdens die cruciale periode ontwikkelen we ook onze beperkende overtuigingen. Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn. Want we kunnen onze gedachten en dus ook ons zelfbeeld veranderen. Wil je als een leider gepercipieerd worden, dan zal je moeten beginnen met jezelf als leider te zien, als te denken en te voelen. Hoe meer vertrouwen jij in jezelf hebt, hoe meer jij dat zult uitstralen.

Een positieve toekomstvisualisatie is een prima manier om beperkende gedachten te counteren. Hoe beter je erin slaagt om dat positieve toekomstbeeld met zoveel mogelijk zintuigen op te roepen, hoe meer je onderbewuste brein zal geloven dat dit beeld reëel is en jou in de juiste mindset zal brengen waarmee jij dat doel kunt bereiken.

Je gelooft in de kracht van suggestie. Hoe werkt die precies?
In mijn voorstelling laat ik vier personen een andere persoon met hun wijsvingers opheffen tot boven hun schouders. Ze geloven aanvankelijk niet dat dit mogelijk is. Maar door mental rehearsal, een techniek die ook topatleten gebruiken, lukt wat eerst onmogelijk lijkt.

Je kunt dit ook toepassen binnen een bedrijf. Met positieve toekomstbeelden en een positief taalgebruik geraak je al een heel eind. Zeg nu zelf: het woord ‘uitdaging’ klinkt al heel wat uitnodigender dan een ‘zware klus’. Met een zin zoals ‘Stel je voor hoe trots we zullen zijn wanneer we dit project succesvol hebben afgerond’ zet je de toon voor een project waar mensen hun schouders willen onder zetten. Want je legt het accent op een eindbestemming waar we met z’n allen naartoe willen.

Heb je nog een paar extra gouden tips waarmee hr-professionals meteen aan de slag kunnen om de kunst van manipuleren in de praktijk toe te passen?
Met groeitaal kun je een kader creëren waarbinnen problemen kansen worden. Vermijd het woord ‘proberen’. Stel gewoon dat je het gaat doen in plaats van het proberen te doen. Proberen suggereert falen.

Ook beeldspraak en storytelling doen het goed. Verhalen waarin mensen zichzelf herkennen, wekken meer vertrouwen dan abstracte redeneringen. En toon vooral oprechte empathie.

Welke gouden tip heeft voor jezelf het best gewerkt?
De toekomstvisualisatie heeft mij meermaals geholpen. Ik heb me actief ingebeeld dat m’n eerste hypnoseshow een succes zou worden. Door die zelfsuggestie straalde ik vertrouwen uit en kwam ik over alsof ik heel wat ervaring had. In mijn woordenschat bestaat de term ‘falen’ niet. Een mislukking die je onderweg tegenkomt, is een kans om te groeien. Als professional, mens, team en organisatie.