Privacyverklaring

De leidinggevende bepaalt sterk ons werkgeluk

25 augustus 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De graad van tevredenheid over de relatie met onze leidinggevende bepaalt het sterkst het werkgeluk van de Belgen. Aanvullend zijn autonomie, de werk-privébalans en persoonlijke groei doorslaggevend.

Dat blijkt uit nieuwe resultaten van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek, een onderzoek dat al gebeurt sedert 2018. uit eerdere edities van het NN Nationaal Geluksonderzoek bleek al dat ons werkgeluk onze algemene levenstevredenheid beïnvloedt. De onderzoekers o.l.v. prof. dr. Lieven Annemans en Dr. Sophie Vandepitte verzamelden nieuw cijfermateriaal tussen 10 februari 2020 tot 27 april 2020. Dat geeft ook een beeld van de impact van de eerste weken lockdown in België op ons werkgeluk.

Covid-19 verminderde ons werkgeluk licht

Voor de coronacrisis scoorde de Belg gemiddeld 6,67 op 10 op werkgeluk. Door de uitbraak van COVID-19 zien we een lichte daling naar 6,51 op 10.

‘Job resources’ en ‘job demands’

Het werkgeluk van de Belg wordt bepaald door ‘job resources’ en ‘job demands’. Job resources zijn elementen die medewerkers energie geven en zorgen voor motivatie en engagement op het werk. Denk daarbij aan

  • zich gewaardeerd voelen;
  • sociale steun;
  • autonomie;
  • competentie;
  • een positief verschil kunnen maken in de wereld;
  • een job die bijdraagt tot persoonlijke groei,….

Job demands zijn elementen die energie vragen van medewerkers en kunnen leiden tot werkstress (bv. werkuren, reistijd, het werkschema, job onzekerheid,…. ). Job demands verklaren 22% van ons werkgeluk.

10 factoren zijn significant bepalend voor het werkgeluk van de Belg

De tevredenheid met de leidinggevende staat hierbij op de eerste plaats.

Autonomie, work-life balance, persoonlijke groei en goede financiële tevredenheid vervolledigen de top 5.

Jobonzekerheid is daarentegen nefast voor ons werkgeluk.

Leidinggevenden zijn doorslaggevend voor ons werkgeluk

Medewerkers die aangeven dat hun leidinggevende zeer begaan is met hun welzijn, scoren maar liefst 1,25 punten hoger op werkgeluk dan het Belgische gemiddelde. Ook wanneer de medewerker het gevoel heeft dat zijn leidinggevende geeft om zijn mening, zien we een opmerkelijke stijging in werkgeluk.

Amper de helft van de medewerkers vindt dat zijn leidinggevende begaan is met zijn welzijn of geeft om zijn mening. 30% van de Belgen vindt zijn leidinggevende wispelturig en 22% vindt dat zijn leidinggevende geen rekening houdt met doelen en waarden. De algemene tevredenheid met de leidinggevende daalde van 6,62 op 10 voor de lockdown naar 6,25 op 10 gedurende zes weken na de start van de lockdown.