De week van 4 oktober - Wat een tweejarige?

6 oktober 2021
Tekst
Jo Cobbaut
De week van 4 oktober - Wat een tweejarige?

Vandaag en morgen viert de HR Tech community haar hoogmis. Terecht. Er gebeuren al boeiende dingen. Zeker nu “de pandemie een echte catalysator bleek voor technologie”, volgens een mooi panel aan specialisten (‘Individuele leertrajecten onder de loup’). Tegelijk houden we beter in het achterhoofd wat een onverdachte bron als Mieke De Ketelaere zegt. Als director AI bij imec en auteur van ‘Mens versus machine’ kwalificeert zij het intelligentieniveau van AI vandaag als dat van … een tweejarige.

Wat niet belet dat die tweejarige ons in ons dagelijks leven allerlei suggesties doet (tenzij u géén digitaal consument bent of geen streamingdiensten gebruikt). Mieke De Ketelaere is niet zo verbaasd: AI doet het onvoorstelbaar goed zolang het gaat om wat we kunnen kwalificeren als dumm, dull, dangerous en difficult. Dat kan blijkbaar volstaan om keuzes van consumenten te voorspellen, maar kan AI ooit menselijke interactie doorgronden en voorspellen in complexe werkomgevingen. Dat is toch nog van een ander niveau.

Wel, “het potentieel is enorm”, zo vertelt ons Anette Bohm. Als Chief HR Officer van KBC Group ziet zij hoe een businessmodel gestoeld op data een competitief voordeel oplevert. "Banken hebben bewezen dat ze klanten beter kunnen helpen in de mate dat ze data van klanten kunnen gebruiken. En medewerkers verwachten evenzeer meer oplossingen op maat. Hr-afdelingen moeten daarin mee. Bovendien kunnen ook zij met minder middelen een hogere ROI realiseren, niet enkel voor het bedrijf, maar ook voor de medewerkers.”

Dat gaat verder dan efficiëntiewinsten. Wat kan dat betekenen? Donald Ross (SAP) geeft ons een idee. Hij experimenteert met machine learning om leertrajecten te genereren die rekening houden met de bedrijfsdoelen (uiteraard), “maar ook met de ambities, verlangens en doelstellingen van de deelnemer zelf.”

Een systeem dus dat uw en mijn verlangens en ambities doorgrondt? Daarvoor moet die tweejarige toch nog wel wat groeien. Het worden spannende tijden.

Onze inspiratie