Privacyverklaring

“Denk jij al aan je pensioen?” We vroegen het aan Gen Z

14 februari 2025
Tekst
Hanne Vermaerke

Pensioenen, het is een onderwerp dat vandaag veel emoties doet opwaaien nu de pensioenhervormingen van onze nieuwe regering De Wever op tafel liggen. Maar is dit ook iets wat onze jongste generatie bezighoudt? Denkt Gen Z wel al eens aan hun pensioen? HRmagazine vroeg het aan hen.

Een aanwezig onderwerp

Hoewel het voor Gen Z nog een ver-van-mijn-bedshow is, leeft het onderwerp pensioen toch al bij deze generatie. Voor zij die recent de overstap van de schoolbanken naar de werkvloer hebben gemaakt, is hun toekomstig pensioen wel iets waar ze meer en meer bij stilstaan. “Soms maak ik me wel zorgen over mijn pensioen”, zegt Nils Boeckx, leerkracht secundair onderwijs. “Ik denk niet dat ik het beroep leerkracht zal blijven uitoefenen tot ik de voorziene pensioenleeftijd bereik. De pensioenshervormingen maken het beroep leerkracht alsmaar onaantrekkelijker.”

Maar ook studenten zijn zich bewust van de impact die pensioenwetgeving zal hebben op hun latere leven. Gilberte De Smet is studente International Management and Strategy. Zij kijkt nu al tijdens haar sollicitatieproces naar de pensioenvoordelen die een bedrijf te bieden heeft: “Wanneer ik solliciteer, denk ik echt na over de pensioenvoordelen die aan dat bedrijf gekoppeld zijn. Door mijn studie heb ik de mogelijkheid om in het buitenland of in België onder een andere vlag te werken. De pensioenleeftijd en andere voordelen die hieraan gekoppeld zijn neem ik bij die keuze zeker in overweging.”

Het onderwerp pensioenen is iets wat leeft onder leeftijdsgenoten, maar ook iets waar onze jonge generatie thuis mee in aanraking komt. “Ik merk vooral dat mijn ouders bezig zijn met hun pensioen. Sinds ik werk hebben we het ook niet alleen over dat van hun, maar ook over dat van mij”, vertelt Lisa Vandenberghe, vormingsmedewerker bij Responsible Young Drivers.

Pensioensparen of niet?

Wie aan pensioen denkt, denkt aan pensioensparen. In 2022 waren drie op vijf pensioenspaarders ouder dan 45 jaar. Het lijkt dus alsof de jongere generatie hier nog niet van wakker ligt, of toch wel? Nils Boeckx begon al tijdens zijn studentenleven met pensioensparen: “Aangezien ik pas op 21-jarige leeftijd ben begonnen met studeren, leek het me een goede beslissing om al te starten met pensioensparen. Dit heb ik uiteindelijk drie jaar gedaan, maar ik ben hier recent mee gestopt omdat ik ondervond dat het toch niet opbracht wat ik hoopte.”

Voor veel Gen Z-ers is pensioensparen een deel van hun financiële toekomstplan. Jens Witvrouwen, student Rechtspraktijk, heeft de ambitie om in de nabije toekomst te starten met pensioensparen: “Als student is het momenteel wat moeilijk om te sparen, maar ik wil dit zeker aanvatten na mijn studies.” Deze gedachte wordt gedeeld door meerdere Gen Z-ers die zich momenteel nog achter de schoolbanken bevinden. Hoewel pensioensparen niet hun prioriteit is, zijn ze zich door hun omgeving wel erg bewust van het belang ervan. “Wat mij aantrekt aan pensioensparen is dat het de mogelijkheid biedt om vroeger met pensioen te gaan dan de voorziene leeftijd, vooral wanneer mijn gezondheid dit niet meer zou toelaten”, vertelt Gilberte De Smet.

De ideale pensioenleeftijd

De huidige pensioenleeftijd voor zij die na 1964 geboren zijn is 67 jaar. Over één ding is Gen Z het eens: deze leeftijd is niet voor iedereen haalbaar. “Ik zie mezelf wel werken tot 67 jaar, maar ik denk dat dit vooral komt doordat deze leeftijd in mijn hoofd geprent is”, vertelt Lisa Vandenberghe. Ook Gilberte De Smet getuigt over haar twijfels rond de pensioenleeftijd: “Wanneer ik naar mijn grootouders kijk, twijfel ik of ik na mijn 65 nog echt kwalitatief werk kan leveren.”

Quinten De Maeyer is productbeheerder voor de sociale dienst in een informaticabedrijf. Persoonlijk ziet hij het mogelijk om zijn job uit te oefenen tot de pensioenleeftijd: “In een realistisch scenario zou ik zeggen dat ik zou werken tot 66 jaar. Ik oefen dan ook een bureaujob uit, wat werken op die leeftijd toch iets haalbaarder maakt. Ik denk niet dat je van iemand die in de bouw werkt hetzelfde moet vragen.”

Dat laatste is een veelgenoemde factor wanneer we onze Gen Z-ers vroegen naar hun mening over de voorziene pensioensleeftijd. Zij die een bureaujob (zullen) uitoefenen vinden het een vanzelfsprekendheid dat zij die een zwaar beroep of ambacht uitvoeren recht hebben op een vroeger pensioen.

Wanneer we jongeren vroegen om hun ideale pensioenleeftijd voor te leggen, kwam het getal  65 vaak naar boven als mijlpaal.

Dé oplossing volgens Gen Z

Als leiders van de toekomst voorziet Gen Z ons ook bij de pensioenhervorming met een portie verfrissende perspectieven. Voor hen zit het probleem grotendeels in het feit dat politiekers zich vaak niet bewust zijn van de effecten die hun maatregelen hebben op werknemers.

“Naar mijn mening ligt het probleem vooral in het feit dat de mensen die het beleid voeren niet zelf in het veld staan. Ik denk dat we op dat vlak een voorbeeld kunnen nemen aan Nederland, waar politiekers vaak een vaste job uitoefenen buiten hun politieke carrière. Zij hebben hierdoor een veel beter idee van wat haalbaar is en wat niet”, zegt Gilberte De Smet.

“Er zijn meerdere dingen die ons een stap dichterbij een oplossing zouden kunnen brengen”, vertelt Jens Witvrouwen. “Ten eerste door de brugpensioenen terug grondig aan te pakken. Ten tweede door in te zetten op de motivatie van de werknemers. We moeten mensen terug motiveren om te gaan werken en hen daar ook voor belonen. Want meer werknemers betekent meer geld voor de staat en dus ook een hoger pensioen.”

Justine Verloo ziet de ongelijkheid in pensioenen vooral als een struikelblok: “Ik denk dat er een te groot verschil is tussen het pensioen van ambtenaren en werknemers in andere sectoren. Dit kan voor velen een gevoel van oneerlijkheid en ontevredenheid oproepen.”

Worden jongeren genoeg geïnformeerd?

Jongeren en pensioenen, het is misschien een onverwachte combinatie. Maar het blijkt dat de meeste Gen Z-ers toch wel een idee hebben over de impact ervan op hun leven, zowel vandaag als morgen. Vinden jongeren zelf dat ze genoeg geïnformeerd worden over wat het pensioen inhoudt, en vooral, over wat ze nu al kunnen doen om zich erop voor te bereiden?

Het antwoord is heel duidelijk: nee. Een jammere zaak, want jong geleerd is oud gedaan, ook wanneer het op pensioen aankomt. De input die jongeren krijgen over pensioenen komt grotendeels van ouders, leeftijdsgenoten op de werkvloer of pushberichten van de bank.

“Het is belangrijk om jongeren te informeren over wat hen te wachten staat, en vooral hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden. Het is uiteindelijk jouw toekomst waar je aan bouwt”, concludeert Jens Witvrouwen.