Diversiteit en inclusie in tijden van corona

1 juli 2020
Diversiteit en inclusie in tijden van corona

UCLL-studente Louise De Wulf trok naar de Talentafdeling van Deloitte voor een interessante stage rond diversiteit en inclusie.

Gudrun De Meulemeester is lector-onderzoeker hr-management aan de UCLL. Over de banaba Advanced Business Management, optie Human Resources – een eenjarige opleiding - vertelt ze: “We leren onze studenten hoe je een succesvol hr-beleid organiseert, welke geschikte hr-strategieën zijn en hoe je die implementeert. We combineren daarbij theorie en praktijk om onze studenten tot hr-experten te kneden. Tijdens hun opleiding maken ze onder andere kennis met een hr-businessgame en bezoeken ze bedrijven. Belangrijk daarbij zijn een project van 17 weken en de praktijklessen die ze krijgen van gastdocenten uit het werkveld.”

Gastdocenten                                                                                              
Louise De Wulf studeerde eerder Toegepaste Psychologie met als optie Arbeids- en Organisatiepsychologie. In haar extra jaar Advanced Business Management, kreeg ze les over diversiteit en inclusie van gastdocenten Inge Diels en Ilse Antonissen, respectievelijk managing partner talent en director talentdevelopment & inclusion bij Deloitte. Het onderwerp sprak Louise sterk aan. Dat leidde tot een stage op de talentafdeling bij de organisatie.

Talent en inclusie                                                                                                   
Als stagiaire bij Deloitte maakt Louise De Wulf tijdelijk deel uit van het talentdevelopment & inclusion team. “Deloitte hecht veel belang aan diversiteit en het werken binnen een inclusieve omgeving. Ik werk als junior consultant mee en spring op de vele projecten die daar lopen rond het onderwerp.” De eerste weken betekende dat veel inlezen. De Wulf voerde ook heel wat gesprekken met de collega’s. “Ik onderzocht of al het trainingsmateriaal de waarden van Deloitte rond diversiteit en inclusie duidelijk weerspiegelen. Daarnaast werkte ik mee aan de implementatie van nieuwe projecten. Ik deed vooral het eerste verkennende werk, zoals de benchmarks bij andere bedrijven en best practices over de hele wereld.

Praktijkervaring                                                                                           
De stagiaire kon haar bevindingen delen met de collega’s bij Deloitte, en met projectleider en talentdevelopmentmanager, Tanya De Laet. Louise De Wulf leerde heel wat uit de projecten die het bedrijf in het verleden uitvoerde rond diversiteit en inclusie. “Denk maar aan GLOBE. Dat is een initiatief binnen het bedrijf dat mensen verbindt die affiniteit hebben met LGBT+ (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender). Het project loopt in verschillende firma’s zoals Deloitte UK, US en Australië. Ik werk mee aan dit soort projecten en probeer er originele invalshoeken aan toe te voegen.” De Wulf stak ook heel wat op over projectmanagement. “Ik zie ook hoe je projecten stap voor stap aanpakt en hoe je een bepaalde nood omzet naar acties. Door de coronacrisis kon ik bovendien aan den lijve ondervinden hoe een bedrijf in crisistijden de zaken op een efficiënte en effectieve manier aanpakt. Er is niet alleen aandacht voor businesscontinuïteit, maar het welzijn van de medewerkers blijft nog altijd topprioriteit. Daarom hebben we een nieuw online platform gelanceerd, Energise@Home, waarvoor ik inhoud schrijf. De coronacrisis is zo ook een leeropportuniteit geworden binnen mijn stage.”