2024 was een recordjaar voor jobverlies in België. Zo’n 40.000 banen gingen verloren. Uit cijfers van Randstad Risesmart, marktleider in outplacementbegeleiding, blijkt dat de doorlooptijd van een outplacementtraject korter is geworden. In 2024 duurde een gemiddeld begeleidingstraject 135 dagen, twee weken minder dan tien jaar geleden. Vooral oudere werknemers vinden sneller een nieuwe job dan in het verleden.
Volgens de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg kondigden 103 technische bedrijfseenheden in 2024 een voornemen tot collectief ontslag aan. Dit trof 12.354 werknemers. Ondanks deze grote impact is er een positieve trend zichtbaar in de doorlooptijd van outplacementbegeleiding. Sinds 2014 heeft Randstad Risesmart 40.600 mensen begeleid, waarvan 4.206 in 2024.
Uit de cijfers blijkt dat de snelheid waarmee iemand opnieuw aan de slag gaat sterk afhangt van leeftijd en functieniveau. Jongeren onder de 30 vonden gemiddeld na 76 dagen een nieuwe baan, terwijl de groep 30-34 jaar er 99 dagen over deed. Bij 50-55-jarigen en 55-plussers duurde het traject gemiddeld 147 dagen.
“Er is een tijd geweest waarin werknemers van 48 jaar tijdens een herstructurering op brugpensioen werden gestuurd, maar die tijd ligt gelukkig achter ons,” zegt An Delombaerde, Director bij Randstad Risesmart. “We moeten meer verhalen van hoop brengen in plaats van enkel te focussen op het negatieve. Het is goed dat er bij recente herstructureringen zoveel nadruk werd gelegd op de kansen die er zijn.”
In 2024 werd een duidelijk verschil waargenomen tussen arbeiders en bedienden. Arbeiders vonden gemiddeld na 91 dagen een nieuwe job, terwijl dit bij bedienden varieerde van 137 tot 232 dagen, afhankelijk van het functieniveau. “Hoe hoger de functie, hoe langer het aanwervingsproces duurt. Dit speelt vooral bij management- en directiefuncties,” zegt Delombaerde.
Bepaalde sectoren tonen traditioneel kortere doorlooptijden. In productie en techniek bedroeg de gemiddelde doorlooptijd de afgelopen vijf jaar 103 dagen. Daarentegen duurde het voor hr-professionals gemiddeld 171 dagen om opnieuw werk te vinden.
Van de werknemers die Randstad Risesmart in 2024 begeleidde, had 81% tegen het einde van de begeleiding een nieuwe job. Bij collectief ontslag was dit percentage lager, namelijk 74%. Dit komt onder andere door de kortere begeleidingsperiode. Werknemers ouder dan 45 jaar hebben recht op 60 uur begeleiding (zes maanden), terwijl jongere werknemers slechts 30 uur krijgen (drie maanden).
“Dat is vaak te kort om een ontslag te verwerken, een zelfanalyse te maken én te solliciteren,” verklaart Delombaerde. Bovendien mag de begeleiding pas starten nadat alle fasen van de wet-Renault zijn doorlopen, wat het proces vertraagt.
Volgens Delombaerde kunnen bedrijven zelf al initiatieven nemen om de overgang naar een nieuwe job te versnellen. “Ze kunnen in de periode vóór het ontslag al ondersteuning bieden, zodat werknemers niet in een lange periode van onzekerheid terechtkomen. Dit helpt hen om na hun ontslag sneller een nieuwe loopbaanstap te zetten.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.