Draagbare apparaten voor de 1,5-metereconomie

21 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Rombit
Draagbare apparaten voor de 1,5-metereconomie

Arbeiders van een fabriek van Ford Works in Plymouth (Michigan, VS) testen draagbare apparaatjes om makkelijker te kunnen werken op voldoende fysieke afstand. Ook de Haven van Antwerpen test apparaten voor de 1,5-metereconomie.

Een kleine groep vrijwilligers bij Ford zal polshorloge-achtige apparaten dragen die gaan trillen zodra medewerkers elkaar dichter dan zes voet (1,8 meter) naderen. Ford plant de heropening van de productiesite volgende maand, na een sluiting van zes weken. Bij de heropstart zullen terugkerende werknemers een warmtetest ondergaan om te zien of ze koorts hebben. Iedereen krijgt ook mondmaskers, sommigen gezichtsschilden. Ford werkt details uit in samenwerking met de United Auto Workers-vakbond. Ford gebruikt smartwatches van Samsung die via bluetooth nabijheid en groepsvorming detecteren. In bijna real time krijgen dragers een trilsignaal en een kleurcode zodra ze iemand te dicht naderen. Ploegbazen krijgen ook alarmsignalen en rapporten die hanteerbaar zijn als monitoring-instrument in de werkplek.

Antwerpse haven

Wearables zoals deze worden al langer gebruikt om veilige werkafstanden te bewaren ten opzichte van machines, heftruck etc. De ceo van Port of Antwerp Jacques Vandermeiren test toestellen van het Belgische Rombit. “Innovatie en digitale transformatie zijn cruciaal in crisistijden. Het is essentieel om de haven operationeel te houden en te verzekeren dat medewerkers veilig kunnen werken. We zien dan ook groot potentieel in deze oplossing.” John Baekelmans, de ceo van Rombit, denkt al in termen van de nieuwe 1,5-metereconomie: “Die zal afhangen van draagbare hulpmiddelen. We doen een grote inspanning om gemodificeerde armbanden te produceren voor de massamarkt. Er is al veel internationale belangstelling.”

Ook de Gentse scale-up Pozyx heeft een dergelijke oplossing.

Bronnen: Bloomberg - Rombit - Pozyx