Privacyverklaring

De juiste stoel voor het juiste 'type' ingenieur

4 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Onderzoekers van de KU Leuven hebben drie types ingenieurs gedefinieerd. Aan de hand van een online test ontdekken studenten bij welk type ze aanleunen. Op basis daarvan kunnen ze op zoek naar een passende job.

De nieuwe online tool is het resultaat van een osamenwerking tussen KU Leuven, TU Delft en TU Dublin.

Verscheidenheid aan jobs

“Er is een grote verscheidenheid aan jobs voor ingenieurs. Daar staan veel studenten niet bij stil”, zegt professor Greet Langie, promotor van het PREFER-project. “Sommige ingenieurs werken nieuwe producten uit, anderen hebben meer contact met klanten en weer anderen werken aan de optimalisatie van één klein onderdeeltje binnen een groter systeem.” Na een jaar op de arbeidsmarkt blijkt dat heel wat kersverse ingenieurs toch niet op hun plaats zitten. Dit is niet alleen jammer voor de studenten, maar ook voor de bedrijven die een jaar lang in hen investeerden. 

Situaties inschatten

Binnen het PREFER-project van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven ontwikkelde onderzoekers een tool. “We definieerden drie types ingenieurs”, zegt Sofie Craps, de doctoraatsstudente die mee de tool ontwikkelde. Het project onderscheidt mensen die meer bezig zijn met ofwel

  1. product leadership (gericht op innovatie);
  2. operational excellence (gericht op optimalisatie) of
  3. customer intimacy (klantgericht).

De studenten vullen een vragenlijst in waarbij ze moeten aangeven hoe ze zouden reageren in 23 verschillende situaties. Hun reactie bepaalt hoe sterk ze aanleunen bij één van de drie types. “We legden de situaties ook voor aan ingenieurs die al wat jaren op de teller hebben. Hun antwoorden vormen de basis waarmee de antwoorden van de studenten vergeleken worden.” 

Bijvoorbeeld...

Als junior medewerker bij een bierbrouwer moet je nieuwe sensoren installeren in een opslagtank. Je ziet de sensoren en herkent het type als heel duur en fragiel. Je weet dat er betere alternatieven op de markt zijn. Je leidinggevende ziet je aarzeling en vraagt of alles in orde is. Wat zeg je?

  • "Je moet de verkoper contacteren. Er zijn zeker betere en goedkopere sensoren op de markt."
  • "Is er een reden waarom deze sensoren werden aangekocht? Eventueel zoek ik de prijzen en specificaties op van betere sensoren."
  • "Er zijn veel betere en goedkopere sensoren op de markt. Ik weet niet wie jullie heeft aangeraden om deze exemplaren te kopen, maar dit is echt geen waar voor je geld!"
  • "Er is geen probleem. Ik bekijk even hoe ik deze sensoren best kan installeren."

Op basis van hun antwoorden krijgen de studenten een rapport over hun eigen profiel. Zo komen ze te weten waar ze nog aan kunnen werken of waarvoor ze talent hebben dat ze nog kunnen verfijnen. Met deze informatie kunnen ze beter inschatten welke functies op de arbeidsmarkt al dan niet bij hen passen.  

Interesse van het bedrijfsleven

Vanuit de industrie is er veel interesse voor de PREFER-tool. “De meeste jongeren die aan ingenieursstudies beginnen, denken later te zullen werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten”, zegt Alex Massoels voormalig teamleader Recruitment & Mobility bij Engie. “In de realiteit komt slechts een kleine minderheid echt in een dergelijke functie terecht. PREFER maakt de studenten bewust van heel wat andere opties.” Meer dan honderd mensen uit ruim twintig bedrijven werden bij de ontwikkeling van PREFER betrokken. “Onze tool wil de kloof tussen afgestudeerden en de industrie dichten. Input vanuit het bedrijfsleven was dan ook bijzonder waardevol en belangrijk”, zegt Sofie Craps. “Het enthousiasme vanuit de industrie heeft ons soms wat overrompeld, er was duidelijk nood aan een instrument.”

PREFER beschikbaar

PREFER is volledig online beschikbaar op www.iiw.kuleuven.be/prefer. Studenten kunnen er individueel mee aan de slag, maar ook docenten kunnen de tool gebruiken tijdens hun lessen. “Aan de KU Leuven zullen we PREFER systematisch inbouwen in het vernieuwde curriculum van de opleiding industrieel Ingenieur”, zegt professor Langie, tevens vicedecaan onderwijs van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. “In het eerste jaar zullen de studenten voor het eerst kennismaken met de drie types via ‘dag met een ingenieur’. Gaandeweg zal de aandacht verschuiven naar de individuele student: welk type past het best bij jou? In het laatste jaar kunnen ze via een keuzevak zelf bepalen welke skills ze willen uitdiepen” 

“In een ideale wereld komen pas afgestudeerde ingenieurs bij Engie solliciteren met het rapport van de PREFER-tool in hun portfolio”, aldus Alex Massoels. “Zo krijgen we meteen een zicht op hun kwaliteiten en weten we in welke functies ze hun talenten helemaal kunnen ontplooien.”