Privacyverklaring

Dubbel werkgeverschap: twee op de drie werkgevers zeggen niet neen

23 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Twee werkgevers op de drie zijn bereid om bepaalde werknemers te delen. Ze zien dat het best mogelijk voor bedienden, minder voor arbeiders of voor kaderleden. Ondertussen blijft de wetgeving toch nog te complex om dit echt makkelijk te maken.

Als het gaat over bedienden, is 44,2% van de werkgevers bereid om bedienden te delen met andere werkgevers. Over arbeiders (22,8% ja) en over kaderleden (22,9% ja) zijn ze iets terughoudender.

Percentage werkgevers dat er wel of niet voor openstaat om werknemers te delen met anderen werkgevers (Acerta Werkgeversbevraging 2019)

Ann Mertens, senior consultant Acerta Consult, ziet al een nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt. Tegelijk wijst ze erop dat eerder onderzoek leerde dat werkgevers betwijfelen of hun medewerkers het gedeelde werkgeverschap wel een te overwegen idee zouden vinden: "41% van de bedienden, schatten werkgevers, zou er niet voor openstaan. Als de betrokken partijen dubbel werkgeverschap vrank en vrij durven bespreken, kan dit een nieuwe hefboom worden.”

Extra ervaring extern rendeert ook intern

Waarom zouden werkgevers overwegen om talent te delen met een andere onderneming? Werkgevers zien deze voordelen:

Redenen voor werkgevers om personeel te delen (Acerta Werkgeversbevraging 2019)

Ann Mertens: “Daarnaast is het interessant voor werkgevers om op deze manier de loonkosten te delen. De extra ervaring vinden ze een overtuigende factor zowel voor arbeiders als voor bedienden en kaderleden. De factor retentie achten werkgevers vooral belangrijk bij bedienden en kaderleden. En een werknemer delen kan een alternatief zijn voor taken die bedrijven vandaag moeten outsourcen omdat ze er geen voltijdse opdracht voor hebben.”

Vooral kwestie van vertrouwen

Wanneer zouden werkgevers overwegen om talent te delen met een andere onderneming? Om met een gerust hart de stap naar gedeeld werkgeverschap te zetten, zou volgens werkgevers aan de volgende voorwaarden voldaan moeten worden :

Voorwaarden die voor werkgevers vervuld moeten zijn om mee te stappen in een deeltraject (Acerta Werkgeversbevraging 2019)

Naargelang het over arbeiders, bedienden of kaderleden gaat, krijgen de voorwaarden een min of meer ander gewicht. Het onderlinge vertrouwen tussen de werkgevers staat sowieso hoog aangeschreven, hoger dan de zorg om niet met een concurrerende onderneming samen te werken, bijvoorbeeld.

Voorts valt op dat de werkgevers weinig belang hechten aan een culturele fit met de andere organisatie, vooral wanneer het over arbeiders gaat. Dat in tegenstelling tot de geografische nabijheid, die heel belangrijk wordt geacht.

Verschillende opties in multiwerkgeverschap

Er zijn verschillende mogelijkheden om personeel te delen. Een klassiek voorbeeld is interimarbeid, waarbij een werknemer twee werkgevers heeft: die waar hij tewerkgesteld is en het interimkantoor. Er zijn nog mogelijkheden. Ann Mertens: “Een nieuwe benadering is multiwerkgeverschap, waarbij meerdere werkgevers eenzelfde persoon in dienst hebben. Zo kan een IT-specialist bijvoorbeeld zowel voor een boekhoudkantoor als een architectenbureau werken onder één arbeidscontract.”

Ann Mertens stelt dat de wet rond werkbaar en wendbaar werk al veel procedures vereenvoudigd heeft, onder andere door de hervorming van het systeem van werkgeversgroeperingen. "Toch is verdere vereenvoudiging nodig. We zien immers dat 62,4% van de werkgevers ervoor openstaat om werknemers te delen met andere werkgevers, maar de kloof met het effectief doen, is nog groot. Het gebeurt nog onvoldoende omdat het nog te complex is.”