DUO for a JOB lanceert 1000ste jonge werkzoekende

10 februari 2020
Tekst
Jo Cobbaut
DUO for a JOB lanceert 1000ste jonge werkzoekende

De vzw DUO for a JOB, opgericht in België eind 2012, heeft onlangs een symbolische drempel overschreden: duizend jonge werkzoekenden zijn geholpen bij het vinden van een job. De formule: een innovatief intergenerationeel mentoringprogramma.      

Het gaat over duizend jongeren zoals Yasmina, Victor, Sarah, Ali, Youssef of Oksana die, in de twaalf maanden na de begeleiding door een mentor van DUO for a JOB, werk hebben gevonden. Drie op de vier jongeren boekten ondertussen een positief resultaat: ze vonden een job, stage of beroepsopleiding.

Blokkerende factoren

Ondanks een doorgedreven daling van de jeugdwerkloosheid ondervinden jongeren met een migratieachtergrond nog steeds bijzondere moeilijkheden bij het zoeken naar werk. Blokkerende factoren zijn o.a.

  • het gebrek aan sociaal kapitaal;
  • het ontberen van een relevant professioneel netwerk;
  • een beperkte kennis van de arbeidsmarkt en
  • van haar culturele codes.

Mentoring

Om hieraan tegemoet te komen biedt DUO for a JOB deze mentees gratis mentoring. Ongeacht hun parcours, competenties of beroepsproject begeleidt een mentor hen individueel in de zoektocht naar werk. Om deel te nemen moeten jongeren enkel tussen 18 en 33 jaar oud zijn, en uiteraard actief op zoek naar een job.

Meer dan enkel werk...

Daar waar een coach vooral prestatiegericht werkt en focust op het doorgeven van kennis, draait mentoring vooral om de  persoonlijke ontwikkeling en het delen van ervaring. De mentoren van DUO for a JOB zijn ervaren vrijwilligers, ouder dan 50 jaar, die zich engageren om, gedurende zes maanden, elke week een mentee te ondersteunen in zijn/haar zoektocht.

Dit verhoogt hun zelfvertrouwen, maakt hen autonomer, helpt hen de weg te vinden op de arbeidsmarkt en een breder netwerk uit te bouwen     

“Deze maanden waren geweldig want met de hulp van mijn mentor kon ik uitzoeken welk beroep ik wil uitoefenen en heb ik verschillende ervaren mensen ontmoet die me hierin konden gidsen. Ons duo werkte heel goed want er was respect, gulheid en veel wederzijdse hulp. Ik heb echt vertrouwen in mezelf gekregen en ik kan mijn mentor daarvoor nooit genoeg bedanken”, getuigt Noura, een jonge mentee.

Meerwaarde van het programma?

Mentoren en mentees worden voornamelijk op basis van sector en persoonlijke kenmerken gematcht, maar ook de wekelijkse opvolging op maat geeft jongeren het gevoel dat ze echt ondersteund en begeleid worden in hun zoektocht.

Er worden ook verschillende nuttige tools en workshops aangeboden, zoals het herlezen van het cv en de motivatiebrief, mock-interviews, logopedie, enz. Deze diensten zijn gratis en aanvullend op de begeleiding en worden doorgaans erg gewaardeerd.      

“Het is een fantastische ervaring want we worden nauw opgevolgd door iemand die ons alle noodzakelijke instrumenten aanreikt om een job te vinden of zelfs een eigen onderneming uit te bouwen. Warm aanbevolen aan al wie zich overweldigd voelt door stress en de complexe arbeidsmarkt”, vertelt Kevin, een andere mentee.

Over DUO for a JOB

De vereniging DUO for a JOB werd eind 2012 in Brussel opgericht en koppelt jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond aan ervaren 50-plussers uit dezelfde professionele sector die hen dan vrijwillig begeleiden naar werk. De vzw is actief in 4 grote steden in België (Brussel, Antwerpen, Luik en Gent) en sinds eind 2019 in Frankrijk (Parijs)