Privacyverklaring

‘Een baby die huilt? Verlaat gerust de videovergadering’

21 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Kinderen, honden, kippen ... op de achtergrond van de videovergadering? Geen probleem, zo zegt CEO Erik Van Den Eynden van ING tegen zijn thuiswerkers. Hij heeft het over ruim 95 procent van de bijna achtduizend medewerkers in België. Een baby die huilt? Verlaat de vergadering, zegt de CEO, die zelf van thuis uit werkt.

Op 48 uur kreeg de bank het georganiseerd dat ruim 7.500 medewerkers van thuis uit werken, zo zegt Erik Van Den Eynden in een publicatie van VOKA. Op 13 maart gebeurde al een test door vierduizend medewerkers van het gebouw aan de Brusselse Sint-Michielswarande van thuis uit laten werken om de ICT-capaciteiten te testen. Drie dagen later werkten zo’n 7.500 man van thuis uit. Van de zeshonderd kantoren is de helft dicht. De andere zijn enkel open op afspraak.

Psychosociaal welzijn

Erik Van Den Eynden denkt niet dat mensen het per se leuk vinden. “Ik heb er zelf ook last van. Nu al vier weken heb ik niet meer fysiek met mijn team samengezeten. Een meeting over het bankenplan met de regering is de enige vergadering waarvoor ik nog mijn huis uit ben geweest.”

In online meetings hoor je nu wel eens achtergrondgeluiden zoals kinderen, honden of zelfs kippen. “Onze mensen moeten daar écht niet over stressen: dit is het nieuwe normaal”, zo verklaart Erik Van Den Eynden aan Voka. “Begint je baby te huilen? Stap dan uit de meeting.”

De ceo van ING beseft ook dat de balans houden tussen werk en privé één van de grootste uitdagingen is. ING heeft een programma dat medewerkers toelaat een beroep te op coaches en psychologen voor ondersteuning. “Dat wordt nu meer gebruikt dan anders.”

ING spreidt die videovergaderingen. Medewerkers werken momenteel van ’s morgens heel vroeg tot ’s avonds laat en het werkvolume is niet gedaald. De klantendienst krijgt nu gemiddeld 30 procent meer oproepen van bezorgde klanten. “Dit is geen sprint, we zijn vertrokken voor een halve of misschien zelfs een hele marathon.” Vandaar veel aandacht voor het psychosociaal welzijn.

Herneming

ING is ook druk bezig met een terugkeerplan. Dat zal véél complexer zijn dan iedereen op 48 uur naar huis te sturen. Hoe garandeer je de fysieke afstand van 1,5 meter in een gebouw waar zo’n vierduizend man werkt en tegelijk de sociale connectie en interactie tussen de mensen? En wat met kantoren? “Gaan we klanten weer voor alles laten binnenkomen? Dat moeten we grondig voorbereiden”, aldus Van Den Eynden.

Bron: Katrien Stragier, De coronabalans van ING België: “Medewerkers moeten echt niet stressen over kindergeluiden op de achtergrond”, VOKA.