“Een heel gevarieerd hr-takenpakket: zalig!”

3 mei 2021

In 2018 was Yelena Francken een van de eerste Studenten op Sleeptouw in HRmagazine. Vandaag is ze hr- & officemanager bij dnf Belgium.

Yelena Francken haalde voor het eerst HRmagazine toen ze in 2018 aan de KU Leuven de Liantis Award voor Personeelsbeleid won met haar eindwerk over de effecten van employer branding. Na haar studies Handelswetenschappen stapte ze in een tijdelijke betrekking bij PSA Antwerp. Bij het containerbedrijf leerde ze de echtgenote kennen van Ludo Frans, senior vennoot bij dnf Belgium. Drie maand later was Yelena de nieuwe hr- & officemanager bij de 50 koppen tellende kmo, die instaat voor financiële en fiscale begeleiding van ondernemingen en bedrijven.

Gevarieerd hr-takenpakket

De vennoten van dnf Belgium waren op zoek naar een hr-aanspreekpunt voor de werknemers. Omdat de rol toen nog niet bestond, kon Yelena Francken die van nul opbouwen. Yelena besteedt tachtig procent van haar tijd aan pure hr. De lonen, aanwervingen en onboarding passeren langs haar: “Ik regel de opleiding en bestel zowel laptop als bedrijfswagen. Maar ook het aanvragen van subsidies, de evaluatie- en de functioneringsgesprekken zijn mijn verantwoordelijkheid. Het gaat tot en met de groepsverzekering.” De andere twintig procent bestaan uit sociale media en nieuwsbrieven, evenals interne en externe communicatie. Een heel belangrijk luik betreft de hr-gerelateerde vragen van klanten. “Waar we als boekhouder het eerste aanspreekpunt zijn van de klant, komt die vaak met zijn hr-vragen naar ons. Ook problemen buiten het strikt boekhoudkundige bereiken mij. Dat varieert van tips rond de car policy, over het aanwerven van studenten tot vragen over nacht- en ploegenarbeid. Ik sta klanten bij in wat de fiscus hen vraagt. Dat is heel boeiend en leerzaam. Het is heel afwisselend en dat is zalig!”

Ontvangst

Voor de komst van Yelena Francken nam een van de vennoten hr op, naast zijn andere taken. Haar viel geen officiële onboarding te beurt, want ze moest die nog zelf op poten zetten. Toch voelde ze meteen bij de eerste kennismakingsgesprekken dat de sfeer bij dnf Belgium hartelijk was. “Bij de kmo heerst een no-nonsense en eerlijke communicatiestijl. Ik voelde meteen dat het goed zat en dat bleek te kloppen eenmaal ik aan boord kwam. Nu heb ik zelf een uitgebreide ontvangstmodule uitgewerkt vanuit mijn rol als hr-officer. Ik ben sindsdoen enorm gegroeid, in mijn functie maar ook als mens. Het was mijn eerste ervaring na de schoolbanken. Het was fijn zo breed toe te passen wat ik op school geleerd heb. Ik kon de hr-afdeling installeren, dankzij het vertrouwen dat ik van alle partners kreeg. Mijn initiatieven werden altijd enthousiast onthaald. Met een schone lei beginnen, was enerzijds een beetje eng en beangstigend, maar wel leerrijk anderzijds. Ik sta waar ik sta door het vertrouwen dat ik gekregen heb.”

Droom

Yelena Francken is bijlange niet uitgekeken op haar functie. Ze vindt het fijn om zowel de harde als zachte kanten van hr tegelijkertijd te leren kennen. Verloning boeit haar ook, net zoals het voeren van motivatiegesprekken met medewerkers die het even moeilijk hebben in coronatijden. “Mijn droom is te blijven doen wat ik vandaag doe. Ik ben gepassioneerd door hr en mijn job is heel fijn. Ik heb geluk gehad om als nieuweling van alles te proeven. In grote bedrijven leer je eerst rekruteren, waarna je naar de afdeling ontwikkeling & training mag. Ik heb de unieke kans gehad alles tegelijk te kunnen opbouwen. Ik wil daarin blijven groeien en bijleren. Er is nog veel werk aan de winkel.”