Eén jaar na de schok: ‘De adrenaline’ (Tina Ermgodts, Wilms nv)

24 maart 2021

Aan de vooravond van een nieuwe lockdown herinnert Tina Ermgodts van Wilms zich levendig de adrenaline. “Je zit in een onbekende situatie zonder referentiepunten. We moesten sluiten en zijn na 14 dagen in fasen heropgestart.

“Met veel steun van onze vakbonden,” zo beklemtoont Tina Ermgodts, verantwoordelijke voor HR en duurzaamheid. “Qua besmettingen mogen we niet klagen. Onze schaduwmeesters nemen hun verantwoordelijkheid. Puur zakelijk betekende corona een boom; mensen gingen investeren in hun huis door de lockdown. We hebben dit jaar 44 extra mensen in dienst genomen. Maar tegelijk voel ik bezorgdheid doordat we ons ware gelaat niet kunnen tonen, letterlijk noch figuurlijk. Die 44 nieuwe mensen hebben we nog nooit gezien zonder mondmasker en dat is een probleem, want samenwerking in onze teams is het fundament van onze organisatie.”

‘Onze jongeren hebben het heel moeilijk’

Ook Wilms was creatief: een fruitkorf aan de deur, facebookgroepen, ginpakketten, … “Maar we missen de fysieke nabijheid. Onze jongeren hebben het heel moeilijk. Ik heb bij HR iemand aangesteld die zich focust op de groep tussen 18-23 jaar. Daar voel ik echt stress en vereenzaming. Het thuiswerken was nieuw voor ons. Mensen waren heel graag op kantoor. Anderzijds hebben wij een bevraging gedaan naar het telewerken en gezien dat het vooral het eerste half jaar moeilijk was. Daarna vonden onze mensen toch een vorm van organisatie. We willen de leidinggevenden en de medewerkers samen laten beslissen over het aantal dagen na de pandemie. Als de boekhouding vier dagen thuis wil werken, maar een leidinggevende van de klantendienst vindt twee dagen genoeg, dan kan dat. Er ligt een CAO op tafel bij de vakbonden met veel flexibiliteit. We zullen geen functies definiëren. We zitten ook in een digitalisatieproces. Functies die vandaag niet kunnen thuiswerken, kunnen dit volgend jaar misschien wel.”

Wilms nv

Familiaal bedrijf Wilms nv is een specialist in rolluiken, zonwering en ventilatiesystemen. Tina Ermgodts verzorgt de hr-noden van een 200-tal ‘schaduwmeesters’.

Hoe blikken andere maakbedrijven terug op de schok in maart 2020? Lees ook de terugblik van

  • Koen Boonen (Melexis)
  • Steven Muylaert (Van Hoecke)
  • Hans Lingier (Daikin Europe)
  • Geert Walschap (Umicore)

In HRmagazine van mei gaan ze met elkaar in gesprek over veranderbereidheid, transformatievermogen, talent, leren en leiderschap in maak- en technologiebedrijven.