Eén jaar na de schok: ‘Even bijna paniek’ (Steven Muylaert, Van Hoecke)

24 maart 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Van Hoecke

Aan de vooravond van een nieuw lockdown staat Steven Muylaert vooral de angst bij sommige medewerkers voor de geest. “Zelfs wat paniek,” zo blikt de COO van Van Hoecke terug op die maart van 2020.

Prioritair was dan ook meteen de zorg voor de medewerkers. “Mensen wisten niet waar ze voor stonden. We hebben hen toen vooral gerust moeten stellen. Al bij al hebben we niet veel medewerkers lang thuis moeten zetten. Na twee weken konden we onze productie herorganiseren. De logistieke medewerkers konden makkelijk blijven werken op veilige afstand. We hebben in die periode heel intensief en naar iedereen rechtstreeks gecommuniceerd via Workplace, een professionele applicatie van facebook.”

Thuiswerk gaat vermoeien

Er liepen al wat projecten voor thuiswerken en aanvankelijk waren de thuiswerkers heel tevreden, maar dit is na vele maanden omgedraaid. Steven Muylaert: “We bellen mensen om na te gaan hoe het met hen gaat. Ook organiseren we digitale teamactiviteiten, bezorgen we attenties thuis, organiseren we wandelingen. Ook overdag worden besprekingen al wandelend gedaan. Voor mensen die het echt moeilijk hebben, zou het goed zijn mochten ze in een rotatiesysteem toch naar kantoor kunnen komen. We hebben nog amper besmettingen gehad en hebben er alle vertrouwen in dat onze manier van organiseren goed werkt.”

Van Hoecke

Familiebedrijf Van Hoecke zet al gedurende een paar generaties meubelbeslag in de markt, maar maakt sinds 2000 ook ladesystemen en gaat steeds internationaler. De pure boxmover wordt een maakbedrijf met intussen 300 mensen, waarvan een derde in productie. Steven is COO, maar staat ook in voor alles rond organisatie-ontwikkeling en HR.

Hoe blikken andere maakbedrijven terug op de schok in maart 2020? Lees ook de terugblik van

  • Koen Boonen (Melexis)
  • Tina Ermgodts (Wilms)
  • Hans Lingier (Daikin Europe)
  • Geert Walschap (Umicore)

In ons magazine van mei gaan ze met elkaar in gesprek over veranderbereidheid, transformatievermogen, talent, leren en leiderschap in maak- en technologiebedrijven.