Privacyverklaring

“Een mooi voorbeeld van intergenerationeel samenwerken”

3 mei 2023
Tekst
Melanie De Vrieze

Bayer Benelux blikt tevreden terug op een eerste Young Advisory Board. Er komt opnieuw een team ‘youngsters’ met spreek- én stemrecht in het directiecomité van ceo Werner De Prins (Benelux).

De opdracht voor de acht youngsters was bij hun aantreden in het voorjaar van 2021 duidelijk: de directie van Bayer een spiegel voorhouden en de opinie van de millennials of generatie Y laten weerklinken op het hoogste niveau van de organisatie. Ze kregen zitjes in het directiecomité (met spreek- én stemrecht) en kregen opdrachten toegewezen op het vlak van duurzaamheid, digitale toepassingen en nieuwe manieren van samenwerken tussen de medewerkers.

Een mentor voor iedereen

Elk lid van het Young Advisory Board Bayer kreeg ook een directielid als mentor voor  overleg over een idee, een bepaalde opdracht of carrière-advies. Omgekeerd was elke Young Advisor ook een nuttig klankbord voor de directie.

Na twee jaar geeft de eerste generatie het stokje door aan hun opvolgers en kan een eerste balans opgemaakt worden. Zowel de jongeren als de directieleden ervaren het Young Advisory Board Bayer als zeer positief. Waar de Young Advisors het in eerste instantie waardevol vonden om een kijkje te nemen in de interne keuken van een directiecomité namen ze snel hun rol op als volwaardig lid en spraken ze zich uit over de thema’s die op de agenda stonden van de directievergaderingen.

De youngsters hebben ook in verschillende projecten een impact gehad. Ze tekenden de duurzaamheidsagenda van Bayer in de Benelux uit en werkten in volle coronapandemie aan het versneld doorvoeren van nieuwe digitale samenwerkingsvormen tussen de meer dan tweeduizend medewerkers, verspreid over acht verschillende vestigingen.

Ook het directiecomité leerde

Na deze positieve evaluatie is beslist een tweede Young Advisory Board Bayer samen te stellen. Deze nieuwe groep start in de loop van de maand april en krijgt opnieuw een mandaat van twee jaar tot het voorjaar van 2025.

Werner De Prins, ceo van Bayer Benelux, beklaagt zich de “sprong in het onbekende” van twee jaar geleden niet. “Snel bleek dat deze jongeren een meerwaarde betekenden voor het directiecomité. Waar we bij de start dachten dat de meerwaarde vooral voor de jongeren zou zijn, durf ik vandaag te stellen dat wij als vaste directieleden minstens evenveel geleerd hebben van onze Young Advisors als zij van ons.”

Karine Buys, head of hr van Bayer Benelux, noemt het Young Advisory Board “een mooi voorbeeld hoe we intergenerationeel samenwerken binnen een organisatie kunnen stimuleren. De jonge collega’s vormen een spiegel voor onze directie. Daarnaast is zo’n tweejarige rol een kans om extra ervaring op te doen die normaal pas veel later in een carrière volgt. Dat dit gewaardeerd wordt, binnen én buiten Bayer, blijkt uit de nieuwe functies die verschillende Young Advisors ondertussen opgenomen hebben.”

Bijkomende facetten ontdekken

Voor Ward Timmermans, lid van het uittredende Young Advisory Board Bayer en process & quality engineer, wilde aanvankelijk vooral meer van Bayer zien en begrijpen, maar hij heeft veel bijkomende facetten ontdekt op de verschillende niveaus binnen Bayer. “Daarnaast was het de uitdaging om projecten vorm te geven en uit te rollen in de hele Beneluxregio.”

Het initiatief, gestart in België, werd ondertussen opgepikt in de wereldwijde farmadivisie van Bayer waar ze nu hetzelfde doen. Daar is overigens ook een Belgische in verkozen. Bayer ontwikkelt producten voor voeding en gezondheidszorg. In het boekjaar 2022 had de groep ongeveer 101.000 mensen in dienst.